avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... In ce consta acceptul vecinului
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

In ce consta acceptul vecinului

Doresc sa-mi construiesc o casa pe terenul proprietate dar cat mai aproape de limita de proprietate. Pentru acest lucru am nevoie de acceptul primariei(primaria este vecinul meu).Am vorbit cu seccretarul de la primarie si este de acord cu acest lucru .Daca ma poate ajuta cineva ,cum se face acest act?.este necesar se merg la notar sau este de ajuns un accept al primarului cu semnaturile si stampila aferenta primariei.Multumesc
Cel mai recent răspuns: bojflav , utilizator 20:29, 14 Noiembrie 2013
ORDIN nr. 839 din 12 octombrie 2009
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
ART. 27
Acordul vecinilor
(1) Acordul vecinilor, prevãzut la pct. 2.5.6. al secţiunii I "Piese scrise" a cap.A. "Documentaţia tehnicã pentru autorizarea executãrii lucrãrilor de construire - D.T.A.C.", prevãzut în anexa nr. 1 la Lege, este necesar în urmãtoarele situaţii:
a) pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinãtate - şi numai dacã sunt necesare mãsuri de intervenţie pentru protejarea acestora;
b) pentru lucrãri de construcţii necesare în vederea schimbãrii destinaţiei în clãdiri existente;
c) în cazul amplasãrii de construcţii cu altã destinaţie decât cea a clãdirilor învecinate.
(2) Situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a) corespund cazurilor în care, prin ridicarea unei construcţii noi în vecinãtatea imediatã a unei construcţii existente, pot fi cauzate acesteia prejudicii privind rezistenţa mecanicã şi stabilitatea, securitatea la incendiu, igiena, sãnãtata şi mediul ori siguranţa în exploatare. Cauzele acestor situaţii pot fi, de exemplu, alipirea la calcan, fundarea la o cotã mai adâncã decât cea a tãlpii fundaţiei construcţiei existente, afectarea gradului de însorire.
(3) Situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c) corespund cazurilor în care, urmare investiţiei noi pot fi create situaţii de disconfort generate de incompatibiltãţi între funcţiunea preexistentã şi cea propusã, atât în situaţia în care se aduc modificãri de destinaţie a spaţiilor în interiorul unei clãdiri, cât şi în situaţia în care funcţionalitatea unei construcţii noi este incompatibilã cu caracterul şi funcţionalitatea zonei în care urmeazã sã se integreze. Cauzele cele mai frecvente sunt cele legate de afectarea funcţiunii de locuit prin implementarea unor funcţiuni incompatibile datoritã zgomotului, circulaţiei, degajãrii de noxe, etc.
(4) Acordul vecinilor se va da condiţionat de asigurarea, prin proiectul tehnic P.Th. şi autorizaţia de construire/desfiinţare, a mãsurilor de punere în siguranţã a construcţiei preexistente rezultate în urma raportului de expertizã tehnicã întocmit la comanda investitorului noii construcţii.
(5) Acordul vecinilor este valabil numai în formã autenticã.
(6) Refuzul nejustificat de a-şi da acordul se constatã de cãtre instanţa de judecatã competentã, hotãrârea acesteia urmând sã fie acceptatã de cãtre emitentul autorizaţiei de construire/desfiinţare în locul acordului vecinilor.

Totodata trebuie respectate si prevederile din Codul Civil privind picatura stresinii, gradul de insorire, distante minime pentru fereastra de lumina si de vedere, etc.
Terenul pe care doresc sa construiesc este de fapt gradina mea prorprietate personala si in jurul meu nu sunt constructii .Deci sa inteleg ca nu am nevoie de acceptul nici unui vecin?
Dacă nu sunt afectate în vreun fel clădirile învecinate, nu cred ca aveți nevoie de acordul vecinilor pentru a construi.
Primul pas este obținerea certificatul de urbanism în care sunt trecute toate condițiile ce trebuie îndeplinite pt obținerea autorizației de construire.
Este bine totuși sa consultați un arhitect sau proiectant, de care oricum veți avea nevoie pentru obținerea autorizației de construire și a avizelor cerute prin certificatul de urbanism.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mansardare,deschidere de punct lucru firma. fa0303 fa0303 Sunt propietarul parterului unei case P+1,iar noii propietari ar dori sa si mai riidice un etaj sau sa mansardeze si totodata sa si deschida un cabinet ... (vezi toată discuția)
Refuz semnatura autorizatie de constructie Mimi123 Mimi123 Buna ziua Am depus dosarul la primarie pentru o autorizatie de constructie. Dosarul a fost semnat de aproape toti cei care trebuiau sa semneze. Mai trebuia o ... (vezi toată discuția)
Necesitatea aprobarii vecinilor pentru constructia unei case cretzustancu cretzustancu buna seara, va rog sa imi spuna si mie cineva daca in virtutea unei prevederi legale mai vachi sau mai noi este necesara aprobarea vecinilor (data in fata ... (vezi toată discuția)