avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Sunt pensionar militar și lucrez la o firma privată.
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Sunt pensionar militar și lucrez la o firma privată.

Bunadimineata
Sunt pensionar militar și lucrez la o firma privată. Este corect sa mi se oprească contribuția la pensii , eu fiind deja pensionar și nu mai pot beneficia de alta pensie?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iulie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 17:51, 5 Iulie 2023
NU stiu cat o fi de corect dar asa e legea din pacate :

" Potrivit pct. 68 din OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, 68. La articolul 146, dupa alineatul (5 5) se introduc patru noi alineate, alin. (5 6)-(5 9), cu urmatorul cuprins:

(5 6) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138 1 alin. (1) si (2), art. 138 2 alin. (1) sau art. 138 3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

(5 7) Prevederile alin. (5 6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii: (...)
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;

d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii; (...) "

Deci se plateste contributia la pensie din venitul din salarii . ( cel putin la un salariu minim ) 25% x 3000 = 750 lei /luna , chiar daca aveti contract de munca part-time pt ca nu va incadrati la exceptia de la lit d ) - aveti pensie de serviciu ( militara).
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iulie 2023
Grama Cornel - Consultant fiscal, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de serviciu anticipata si cim cu norma partiala buna ziua, doresc sa stiu daca, in cazul in care angajez cu contract ... friday_325 friday_325 Buna ziua, doresc sa stiu daca, in cazul in care angajez cu contract individual de munca cu timp partial (4 ore) un beneficiar de pensie de serviciu anticipata ... (vezi toată discuția)
Impozit salariu Merg Merg Buna ziua,în cazul unui pensionar gr 3 angajat cu 4 ore,CAS,CASS se platesc la norma întreaga sau la jumatate?Multumesc! (vezi toată discuția)
Contributii privind angajarea unui pensionar Daliborka Daliborka Buna ziua, in cazul in care, un angajator angajeaza un pensionar cu norma de lucru : 4 ore/zi cu 900 lei brut; in acest caz plateste contributiile aferente ... (vezi toată discuția)