avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Un asociat se retrage din S.R.L.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Un asociat se retrage din S.R.L.

Bună ziua! Dacă un asociat se retrage din S.R.L. prin hotărâre judecătoarească, iar celălalt nu dorește să continue singur, atunci se ajunge la dizolvarea firmei? Dacă e așa, ce se întâmplă după hotărârea de dizolvare? Se împarte activul societății între cei 2 acționari în funcție de procente? Societatea nu are datorii.
Ultima modificare: Joi, 6 Iulie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Lunabetiluna , utilizator 11:46, 24 August 2023
După devenirea definitiva a deciziei instantei și înregistrarea ei la registrul comerțului, celalalt asociat devine asociat unic și singur poate hotara lichidarea și radierea voluntara a srl-ului de la Registrul comertului.
Prin hotărârea instantei se stabilește și partea care ii revine asociatului la retragere.
Când va închide asociatul unic firma, nu mai are ce sa imparta (a doua oara cu cel care a primit deja partea).
Sunt doua etape distincte în timp.
Mulțumesc de răspuns! Celălalt asociat nu mai dorește să continue singur. Pe mine mă interesează, în acest caz, dacă prioritate la ce îi revine are asociatul care se retrage sau se împarte firma ambilor asociați în același timp. De exemplu, activele societății au fost evaluate la 1 milion de euro. Asociatul care cere retragerea are 52 procente, deci 520000 de mii de euro. Dacă firma nu se vinde la pretul evaluat ci, de exemplu la 520 mii de euro, atunci celălalt asociat nu mai rămâne cu numic?
V-m detaliat. Nu faceți legătură între retragerea asociatului și radierea (închiderea) firmei.
Primul pas e retragerea respectivului. Pe el nu-l interesează ce se va întâmpla cu firma după.
Deci ii dați ceea ce i se cuvine și apoi asociatul care rămâne asociat unic, face ce vrea cu partea care-i rămâne.
Acum scrieți c3va ca "dacă firma nu se vinde". E un element de care nu ați amintit initial. Și oricum, acum după ce acel asociat a obtinut in instanta hotărârea aceea, el trebuie sa-si primească deci partea și apoi doar asociatul unic care rămâne hotărăște inclusiv încercarea de a vinde ceea ce i-a rămas ca parte.
Doar dacă se vindea firma înainte de data hotărârii definitive a instantei, doar atunci aceasta vanzare îl afecta și pe celalalt asociat.
Oricum, trebuie sa detaliați...
Treaba cu prioritatea, se împarte conform procentului din capitalul social, ceea ce era da data hotărârii instantei.
Ultima modificare: Vineri, 14 Iulie 2023
george-neagu, moderator
Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din societate a persoanei fizice caprice caprice Buna ziua, cum se face iesirea dintr-o societate compusa din 2 asociati: una pers.fizica si alta pers juridica, a asociatului persoana fizica? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Vanzare parti sociale samy64 samy64 Buna ziua ,am nevoie de ajutor .Detin un srl. impreuna cu alti 4 asociati , deoarece firma nu mai are activitate,anul trecut in luna noiembrie am hotarit sa ... (vezi toată discuția)
Am o sc care nu mai are activitate Emmanuel_ro Emmanuel_ro buna ziua , am o SC din anul 2008 am functionat aproximativ 2 ani apoi din 2010 nu sa mai lucrat ...acum vreau sa stiu ce e de facut sa o inchid sau sa o ... (vezi toată discuția)