avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am achiziționat un apartament de la un proprietar, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am achiziționat un apartament de la un proprietar, care la rândul ...

Am achiziționat un apartament de la un proprietar, care la rândul lui a achiziționat de la dezvoltator, blocul este nou. De când s-a încălzit vremea sunt mari probleme la curentul electric ( pică siguranțele ). Deocamdată blocul nu este branșat la curentul electric. Gazul cablul tv și internetul sunt pe numele meu. Nu este înființată Asociația de locatari, dar dacă se înființează nu văd să treacă curentul electric la Asociație. Așteptăm de un an branșarea la utilități, alte persoane sunt mutate de 2 ani în bloc. Este finalizat blocul. Am mai multe întrebări.
1. Dacă nu plătesc la dezvoltator curentul electri, mă poate debranșa?
2. Ce spune legea legat de utilități, în contract dezvoltatorul și-a asumat branșarea, dar tot ne cere bani dacă vrem să ne branșăm la utilități? ( la gaze am plătit contuarul)
3. După înființarea Asociației, dacă nu a branșat blocul la curent, revine în responsabilitatea asociației? Dar plata curentului electric, tot în responsabilitatea asociației?
4. La plata oricăror utilități nu primesc factură și chitanță ( la apă și la curent de 5 luni nu am primit nimic, doar promisiuni ), este legal?
Se poate să specificați și legea să o citesc în amănun. Aș dori să trimit dezvoltatorului legile, iar în caz că este ilegal ce face să îl dau în judecată.
Mulțumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iulie 2023
tenegabi, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 22:19, 19 Iulie 2023
Buna ziua,
Răspunsul la aceste intrebări ar trebui să-l găsiți în cluzele contractului încheiat cu dezvoltatorul.
1-Legal ,nu va poate debransa decat in baza unei hotarari judecatoresti definitive
Numai furnizorul de utilitati detine autoritatea si competenta sa dispuna restrictionarea/sispendarea furnizarii utilitatilor
2-Daca dezvoltatorul prin contractul de vanzare cumparare si-a asumat responsabilitatea asigurarii bransarii/racordarii la utilitati-in baza contractului de achizitie bun imobil,notificati oficial dezvoltatorul cu obligatia achitarii obligatiilor asumate-sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
3-
Dar plata curentului electric, tot în responsabilitatea asociației?

Dupa executarea bransamentului electric se cor executa bransamente individuale la apartamente si in partea comuna de imobil d elocuit in comun,urmand ca energia electrica sa fie achitata dupa consum de catre proprietari si de asociatia de proprietari
4-Nu este legal.Solicitati oficial pentru oroce plata eliberarea de document justificativ pentru a indeparta situatia in care dezvoltatorul sa solicite de mai multe ori sume pentru aceleasi utilitati
Îmi puteți lăsa o lege în baza căreia să îi pot transmite dezvoltatorului că din acest moment nu voi mai plăti curentul electric, în ceea ce privește branșarea îi voi trimite contractul de vânzare-cumpărare.
Mulțumesc pentru răspuns.
Legal nu avea voie sa vanda fara sa aiba bransament electric,
Dezvoltatorul ala poate nu a facut nimic sa va branseze si cand termina de vandut toate apartamentele o sa va lase sa va descurcati.
[ link extern ]

Legea 7/2020 ce modifică Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii, dar şi Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
Eu zic sa ii cereti in functie de zona ssa va arate demersurile catre operatorul de distributie energie electrica si pana atunci sa il reclamati la ANPC apoi la ISC ispectoratul de stat in constructii.
Mulțumesc foarte mult, cam asta pare că face și asta vreau să evit. Voi face solicitările chiar astăzi.

Alte discuții în legătură

Apartament credit ipotecar. buna seara. as avea și eu nevoie ... NeluCumpanasu NeluCumpanasu Apartament credit ipotecar. Buna seara. As avea și eu nevoie de ceva informații dacă se poate. Urmează sa achiziționez un apartament prin credit ... (vezi toată discuția)
Legalitate mansarde danielharaga danielharaga Buna ziua, ajutati-ma va rog cu un raspuns legal..... Cateva blocuri din asociatia de proprietari au construite mansarde care nu au autorizatie de constructie ... (vezi toată discuția)
Racordare la reteau electrica apartament bloc + trimitere in judecata dezvoltator kompera kompera Buna ziua, Din 2015 ma numar printre cei care au trecut in contract \"apartament cu toate utilitatile\". Asa este, insa curentul electric si acum este in ... (vezi toată discuția)