avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul unui apartament ...

Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul unui apartament prin care trece coloana comuna de gaze,sa plateasca singur reparatia (demontarea coloanei,apoi remontarea ei de la et.4 pina la patrer),deoarece s-a constatat o scurgere de gaze la un fiting de tipT,montat pe coloana,care alimenteaza cu gaze apartamentul meu.Din coloana respectiva se alimenteaza cu gaze 5 apartamente.Exista o lege care reglementeza aceasta speta?Multumesc David D
Ok, am inteles, dar mai trebuie sa treaca cele 60 de zile. Eu vorbeam doar de faptul ca asociatia nu are in momentul actual un temei pentru a da proprietarul in judecata, a interpretat art. 35 in sensul ca acel T-eu nu face parte din partile comune. Asociatia chiar poate sta linistita in momentul de fata, faptul ca un proprietar incepe sa conteste lista cheltuielilor de plata nu e, inca, un motiv de a da in judecata.

Oricum, asa cum scrie si la art. 52 alin. 2 din legea 196/2018, fara hotarire judecatoreasca favorabila, proprietarul e bun de plata si zilele curg in favoarea asociatiei.
"Acționarea în justiție în conformitate cu prevederile alin. (1) nu întrerupe executarea hotărârii (asociatiei) decât în cazul în care instanța dispune suspendarea acesteia."
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2023
latka, utilizator

Ok, am inteles, dar mai trebuie sa treaca cele 60 de zile. Eu vorbeam doar de faptul ca asociatia nu are in momentul actual un temei pentru a da proprietarul in judecata

Corect, de fapt 90 de zile de la afișarea listei, de aceea m-am și exprimat anterior la modul :

„ Ca procedură, în primul rând contestați în mod detaliat lista de plată având în vedere cele discutate mai sus și specificați în OP-urile prin care achitați factura/facturile de întreținere că nu achitați contravaloarea lucrării respective ( probabil se va eșalona pe mai multe luni ) și.... așteptați să va dea asociația în judecată. ” ceea ce presupune că am avut în vedere împlinirea termenelor.

În privința art. 52 alin. 2 este vorba despre o „hotărâre a adunării generale” de la alin. 1, deci nu este aplicabilă în speță.

Repet am fost în astfel de situații și de o parte și de cealaltă a baricadei și cunosc foarte bine procedurile prealabile acționarii în justiție ce trebuiesc îndeplinite de către proprietar sau de către asociație, după caz, inclusiv punerea în întârziere prin orice mijloc ce asigură comunicarea acesteia potrivit art. 1522 NCC.
Am facut o cerere catre firma care administreaza blocul,sa scoata din factura mea de plata, suma alocata reparariei respective,pina la clarificarea situatiei.Va multumesc pentru sfaturi competente si consider ca probmema este clarificata(pe moment!).
@DaviDinea

Am facut o cerere catre firma care administreaza blocul,sa scoata din factura mea de plata, suma alocata reparariei respective,pina la clarificarea situatiei.Va multumesc pentru sfaturi competente si consider ca probmema este clarificata(pe moment!).

Nu, nu este clarificată !

Procedura care „ vă apără de rele” este să vă adresați cu o contestație liste întreținere președintelui asociației de proprietari în temeiul art 28 alin. 3 din legea 196/2018.

Dvs nu aveți raporturi juridice cu administratorul condominiului decât în situația de excepție prevăzută la art. 46 alin. 4 din lege
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2023
robert1958, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti dreptate,am sa fac o cerere scrisa de data asta si asociatiei, in care voi cere distribuirea cheltuielilor cu reparatia coloanei de gaz,catre toti cei 5 utilizatori.Din discutiile avute pina in prezent,nu este deacord presedintele de bloc cu distributia cheltuililor respective,deoarece "microscurgerea"(asa a botezato verificatorul) de gaze a fost detectata in apartamentul meu.Locuiesc din 2011 in acest bloc construit in 1962,iar de atunci(1962) pina asatazi coloana de gaze nu a fost reparata niciodata.S'auzim de bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata reparatie teava comuna apa rece stef55 stef55 Buna ziua, Locuies la bloc si avem contorizare individuala apa rece si calda (de la subsol fiecare apartament are separat trasa conducta (pexal)de apa calda ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu reparații coloană apă în bloc adrianfltm adrianfltm Bună ziua, În apartamentul în care stau ( chiriaș, dar nu cred că e relevant pt situația de mai jos ) au apărut , aproximativ acum o lună pete și ... (vezi toată discuția)
Debransare gaze. IANCUDAN IANCUDAN Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc racordat la reteaua de gaze. Prin apartamentul meu trece coloana de gaze la care sunt racordate 9 din 11 apartamente. Doua ... (vezi toată discuția)