avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Instanță de judecată
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Instanță de judecată

Bună ziua!
Am si eu o întrebare referitoare la instanțele de judecată.
Un dosar in care s a finalizat moment doar camera preliminară se afla la tribunalul militar București persoana in cauza tot militar activ.
Daca persoana respectiva își da demisia dosarul se mai judecă la tribunalul militar sau se declina competența mutându-se la civil?
Cel mai recent răspuns: Niță Valentin Cătălin , utilizator 22:40, 30 Iulie 2023
Articolul 48 C.p.p.
Competența în caz de schimbare a calității inculpatului
(1) Când competența instanței este determinată de calitatea inculpatului, instanța rămâne competentă să judece chiar dacă inculpatul, după săvârșirea infracțiunii, nu mai are acea calitate, în cazurile când:
a) fapta are legătură cu atribuțiile de serviciu ale făptuitorului;
b) s-a dat citire actului de sesizare a instanței.
(la 01-02-2014, Alin. (1) al art. 48 a fost modificat de pct. 27 al art. 102, Titlul III din LEGEA nr. 255 din 19 iulie 2013, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 515 din 14 august 2013. )
(2) Dobândirea calității după săvârșirea infracțiunii nu determină schimbarea competenței, cu excepția infracțiunilor săvârșite de persoanele prevăzute la art. 40 alin. (1) .
Infracțiunea este de natura rutieră nu ceva legat strict de militar.
Am observat aceste declinari de competență de accea întrebam.

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Articolul 48 C.p.p.
Competența în caz de schimbare a calității inculpatului
(1) Când competența instanței este determinată de calitatea inculpatului, instanța rămâne competentă să judece chiar dacă inculpatul, după săvârșirea infracțiunii, nu mai are acea calitate, în cazurile când:
a) fapta are legătură cu atribuțiile de serviciu ale făptuitorului;
b) s-a dat citire actului de sesizare a instanței.
(la 01-02-2014, Alin. (1) al art. 48 a fost modificat de pct. 27 al art. 102, Titlul III din LEGEA nr. 255 din 19 iulie 2013, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 515 din 14 august 2013. )
(2) Dobândirea calității după săvârșirea infracțiunii nu determină schimbarea competenței, cu excepția infracțiunilor săvârșite de persoanele prevăzute la art. 40 alin. (1) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Directia nationala anticoruptie se ocupa inclusiv de celelalte fapte penale savarsite impreuna cu infractiunile de coruptie? eusaisapte eusaisapte Buna ziua, am formulat plangere penala prealabila pentru faptele penale savarsite de procuror, in care am probat inclusiv infractiunile sale de coruptie. ... (vezi toată discuția)
Ordonata de conexare-art.34 c.p.p. romanu23 romanu23 Cine poate dispune conexarea a doua cauze, atunci cand exista conexitate conform art.34 C.p.p.? (vezi toată discuția)
Competenta procuror militar nutzzu nutzzu Buna ziua. Speta este urmatoarea: o fapta penala a fost savarsita de un civil impreuna cu un militar inainte de februarie 2014. Dosarul penal a fost ... (vezi toată discuția)