avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama mea are o poprire pe cont, o suma destul de mare. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama mea are o poprire pe cont, o suma destul de mare. Bunica ...

Mama mea are o poprire pe cont, o suma destul de mare.
Bunica mea are apartament, propietare privata. Mama este mostenitor.
Executorul a intrat peste bunica in casa si o da afara.
Cat este de legal si ce se poate face ?
Atata timp cat bunica traieste si este propietar nu vad cu ce drept sa ii puna imobilul la vanzare.
Va rog, este urgent. Ajutati-ma cu un sfat.
Ultima modificare: Vineri, 4 August 2023
annnamm, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @Dapix , nu e prima data cand sustineti ca sotului supravietuitor legea ii confera drept de habitatie viagera . Aveti amabilitatea si postati legea si paragraful care stipuleaza asta , pentru ca eu stiu ( fara a avea pretentia ca ceea ce stiu nu e eronat ) ca - in anumite conditii ( daca decedatul nu a dispus altfel , daca sotul supravietuitor nu se recasatoreste , daca nu are un drept real asupra altei locuinte , daca la data deschiderii mostenirii a locuit in respectiva casa , daca imobilul face parte din mostenire , etc. ) - sotul supravietuitor are drept de habitatie pana la un eventual partaj , dar nu mai putin de un an de la deschiderea mostenirii . Cel putin asa prevede art. 973 Cod Civil . Sunt eu in eroare ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 August 2023
CHKa, utilizator
Art 973 Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor | Codul Civil
Parte integrantă din Lege 287/2009.

(1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.

(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.

(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrângerea dreptului de abitaţie, dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacă pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altă locuinţă corespunzătoare.

(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept încetează, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recăsătorire a soţului supravieţuitor.

(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţionează de către instanţa competentă să judece partajul moştenirii, care va hotărî de urgenţă, în camera de consiliu.
Dapix, utilizator
Ati lasat afara , stimate @Dapix , exact paragraful (4) : “ Dreptul de abitatie SE STINGE LA PARTAJ , dar nu mai devreme de un an de la data deshiderii mostenirii . Acest drept inceteaza , chiar inaintea implinirii termenului de un an , in caz de recasatorire a sotului supravietuitor “ . Prin urmare , sotul supravietuitor , daca si celelalte conditii sunt indeplinite , este aparat un singur an de lege . Dreptul de abitatie NU este viager , tocmai acest paragraf (4) reglementeaza intinderea ( in timp ) a acestuia . In cazul de fata , creditorul ( care are dreptul firesc sa-si recupereze prin executor ce i se datoreaza ) , cere el partajul .
CHKa, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Creditorul nu e nevoit in acest caz sa ceara partajul pt ca sora debitoare are o cota determinata. Ce se scoate la licitatie e cota acesteia, nu tot apartamentul.
Daca nu se vinde, se poate cere si partajul de catre creditor.
Coproprietarii pot fi de acord cu vanzarea ap intreg si isi iau banii cuveniti in urma vânzării, merge si asa.

Ce e dubios aici, e doar felul in care s-a procedat.
gi-jane2, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai mult decât atât, și bunica are 50% proprietate din imobil, plus încă 25 % din moștenirea din cota parte a soțului decedat.
Deci bunica nu poate fi evacuată din proprietatea ei exclusivă, dacă nu ea este debitoare.

Eu am comentat strict la realitatea topicului, așa cum ne relateaza inițiatoarea topicului, nu la modul general.

Bunica nu poate fi executată pe proprietatea ei personală, plus partea moștenită de la soț, deci nu poate fi aruncată în stradă.

Este adevărat că fica debitoare, poate fi executată silit, dar doar pe cota parte moștenită după tatăl ei.
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Vreau si eu sa-mi spuneti ce sa fac lili2008 lili2008 bunica mea a murit in anul 1998.avea impreuna cu bunicul meu o casa cu teren in oras.bunicu i-a dat mamei mele pe act de mostenitor facut la notar o jumatate ... (vezi toată discuția)
Executarea silita fify1 fify1 Buna ziua, In urma unui credit pe persoana juridica, garantat cu contract de fidejusor de catre mine ca administrator, neachitat in totalitate am fost chemat ... (vezi toată discuția)
Executorul achita sulta sotului fara titlu executoriu dandanaua dandanaua Prin hotarare judecatoreasca, imobilul apartinand sotilor a fost partajat, atribuindu-se sotului debitor I.M., care a fost obligat la sulta catre celalalt sot, ... (vezi toată discuția)