avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Resedinta in localitatea unde lucrez?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Resedinta in localitatea unde lucrez?

Buna seara.Daca locuiesc în interes de serviciu Intr o localitate e necesar sa mi fac reședința în această localitate?Va mulțumesc!
Ultima modificare: Duminică, 6 August 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:52, 9 August 2023
Buna ziua,

In principiul, nu exista o obligatie legala ferma, ori daca aceasta poate fi totusi considerata ca fiind o obligatie, ea insa nu are in mod concret o sanctiune.

Teorectic, potrivit art. 31 din O.U.G. nr. 97/2005, reşedinţa se înscrie în actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară.

Menţiunea de stabilire a reşedinţei se acordă pentru perioada solicitată, dar nu mai mare de un an, şi are valabilitate pe timpul cât persoana locuieşte în mod efectiv la adresa declarată ca reşedinţă. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita înscrierea unei noi menţiuni de stabilire a reşedinţei.

Acest tip de viză permite persoanelor care nu au o adresă permanentă să se înregistreze la o adresă temporară, cum ar fi o chirie sau cazarea într-un alt loc decât locuința permanentă (ex: studentii, lucratorii detasati)

Viza de flotant este utilizată în principal în situațiile în care o persoană se mută temporar într-un alt oraș sau locuință și dorește să-și schimbe temporar adresa în documentele oficiale. Ori poate este interesat sa aiba aceasta viza de flotant pentru a incheia diverse contracte de servicii/utilitati (ex: furnizare servicii IT) direct pe numele sau.
Legea 162/2023 prevede la punctul 6 că persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil.
De asemenea, se precizează că nerespectarea acestor dispoziții se sancționează cu amendă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iata ca aflam ceva nou. Mutumesc @ georgiana.td !
Aceste modificari sunt destul de recente, din iunie 2023!
Multumesc inca o data!
Ultima modificare: Miercuri, 9 August 2023
Ana Av. Ranete, Avocat
Sunt exceptate de la aceasta obligatie persoanele care locuiesc in interes de serviciu .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mutație sau viză de flotant Vladdu Vladdu Am domiciliul trecut in CI pe loc. Suceava, dar locuiesc in interes de serviciu in loc. Iași. Trebuie sa am mutație sau viza de flotant neapărat? Specific ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!daca locuiesc intr un sat în interes de serviciu e ... netsky netsky Buna ziua!Daca locuiesc Intr un sat în interes de serviciu e necesar să .mi fac viza de flotant? (vezi toată discuția)
Este viza de flotant necesara pentru schimbarea de domiciliu in acelasi oras ? bogdan_Asdasd bogdan_Asdasd Buna ziua, Am fost in urma cu cateva zile la politie pentru a depune plangere pentru distrugere unui vecin, mi-a aruncat sticle de alcool pe masina, de pe ... (vezi toată discuția)