avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Întrebarea este: Dacă parintii vând sau donează ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Întrebarea este: Dacă parintii vând sau donează unuia dintre ...

Întrebarea este:
Dacă parinti vind sau donează unuia dintre copiii apartamentul în care locuiește acum ,ceilalți mai au vreun drept după ce ei nu mai sunt??
Exista vreo cale de atac în acest caz?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:46, 9 August 2023
Dacă nu mai au bunuri în afara de acel apartament, la decesul ambilor parinti, în termen de 3 ani, ceilalți copii pot solicita în instanță reductiunea donației.
Cum reductiunea nu poate fi făcută în natura (fiind imposibil ca un apartament sa se împartă fizic), va fi făcută prin echivalent.
Adică cel care a primit donația va fi obligat să le achite fraților o sulta stabilita de instanță.
Din pacate legea este foarte controversata in aceasta privinta si poate ar fi cazul unor modificari . Deci initial , fiecare persoana are dreptul sa faca ce doreste cu bunurile lui in timpul vietii dar dupa deces , actiunile persoanei pot fi contestate de mostenitorii rezervatari ceea ce mi se pare o mare tampenie ca mai toate legile din tara asta . Practic poti face ce vrei cu bunurile tale dar de fapt NU POTI , ca daca tu vrei sa lasi bunurile unei persoane care a avut grija de tine , s-a interesat de nevoile tale si te-a ajutat oricand ai avut nevoie , indiferent de gradul de rudenie , vin ceilalti "MOSTENITORI REZERVATARI", pe care i-a durut in cot toata viata de persoana ta , nu ti-au deschis usa zeci de ani sa te intrebe de sanatate darmite sa te ajute cu ceva vreodata dar acum au pretentii sa te mosteneasca . Deci ca sa poti face cu adevarat ce doresti cu bunurile tale si sa le lasi mostenire cui merita , practic trebuie sa ocolesti aceasta lege .
"dar de fapt NU POTI , ca daca tu vrei sa lasi bunurile unei persoane care a avut grija de tine , s-a interesat de nevoile tale si te-a ajutat oricand ai avut nevoie , indiferent de gradul de rudenie , vin ceilalti "MOSTENITORI REZERVATARI" "

Ba poti, dai casa un schimbul intretinerii si astfel semnezi un contract de intretinere.
Ultima modificare: Miercuri, 9 August 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie imobil arvat_t arvat_t Am primit printr-un act de donatie un apartament de la o persoana care nu are nici un grad de rudenie cu mie.Pot fi actionata in jud.de rudele ei (are verisori ... (vezi toată discuția)
Mostenire luciano1975 luciano1975 daca primesc o mostenire prin DONATIE{{{e mai ieftin}}}} de la o bunica dupa decesul ei poate cineva sa mai ridice pretentii ?? (vezi toată discuția)
Intrebare despre donatie cota de apartament Dorky Dorky Situatia sta in felul urmator. Apartament pe numele sotilor, sotia decedeaza, finalmente dupa cativa ani se face dezbaterea succesorala. Fiecare dintre sot si ... (vezi toată discuția)