avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se repartizeaza dif consumurilor de apa rece si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se repartizeaza dif consumurilor de apa rece si calda ?

Totalul consumurilor de apa rece si calda iregistrate de contoarele individuale nu corespunde cu consumul facturat comform contorelor de bransament. In acest caz apare o diferenta foarte mare(intre factura si consumurile individuale) .Cum se repartizeaza aceasta diferenta (uneori aceasta diferenta fiind de peste 100 mc)?
Cel mai recent răspuns: cavallis , utilizator 11:46, 31 Ianuarie 2010
Acest lucru se decide in fiecare asociatie in parte.
Nu exista o reglementare legala pentru un anumit fel de impartire a acestei diferente; poate fi facuta
- pe numar de persoane;
- proportional cu consumul;
- pe cota-parte indiviza.

In oricare din aceste moduri sau pe o combinatie intre ele, o parte pe cota-parte indiviza, alta parte pe numar de persoane, alta parte proportional cu consumul, cauzele acestor diferente fiind din mai multe surse.
Ma surprinde faptul ca in lege cit si in norme nu au fost prevazute si aceste cazuri foarte imortante pentru Romani ,stiind faptul ca datorita saraciei Romanul cauta ori ce solutie pentru a nu platii ceace consuma si se multumeste sa plateasca vecinul consumul lui .Inca ceva va rog referitor la penalizari ,in lege se spune ca se poate aplica penalitate pina la 0,2%pe fiecare zi intirziata dupa 30 zile de la termenul de plata .Care este termenul de plata deoarece lista de intretinere se afiseaza in jur de 20-22 ale lunii urmatoare pt luna anterioara ,iar scadenta facturilor este de 15 zile de la emitere si mai ai un ragaz de 30 zile fara penalitate ,daca nu este achitata in aceasta perioada penalitatea se aplica de la scadenta de cele 15 zile :exempl fact RADET se emite pe 15 01 2010 pt dec 2009 scadenta este 30 01 2010 plus inca 30 zile deci pina la 01 02 2010 ,afisarea listei se face pe 20 01 2010 termenul de plata fiind de 20 zile inseamna 09 02 2010 de aici se spune o gratie de inca 30 zile pt proprietar fara a plati penalizare ,ceace ar insemna 11 03 2010 ,in acest caz se depaseste cu 10 zile gratia acordata de furnizor si penalizarea curge de la scadenta celor 15 zile , cine suporta penalizarea in aceasta situatie ? Eu cred ca la elaborarea legii au participat persoane care nu au habar de cum decurg lucrurile in realitate . Rog un raspuns urgent de la un spcialist .Multumesc .
Stiti foarte bine vad cum se calculeaza penalizarile.
Lista de cheltuieli trebuie afisata, conform HG1588, art. 25, al. 1 "...administratorii au obligaţia de a afişa lista de plată în termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi...".
In privinta repartizarii penalitatilor, acelasi art. 25, al. 3 prevede:
(3) Dacă terţii impun penalităţi asociaţiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor;
b) persoana împuternicită să achite facturile, dacă a întârziat plata facturilor la termen.
Multumesc foarte mult ,dar doream sa vad cine suporta penalitatile de care v-am amintit pt ca propietarul stie ca penalizarile se aplica dupa 50 zile de la afisare total in contradictie cu realitatea .
Pai cele 50 de zile sunt calculate corect, in cazul maxim prevazut de lege:
20 zile - perioada maxima in care poate plati cheltuielile, calculate de la data afisarii listei(deci variabila intre 0 si 20)
30 zile - "perioada de gratie" conferita de L230, art. 49, al. 1.(fixa)
Prin urmare penalitatile se aplica din ziua 51, calculata de la data afisarii, in cazul in care termenul de plata este egal cu maximul prevazut de lege!
Daca termenul de plata se hotaraste de catre AG a fi 10 zile de la afisare atunci penalitatile se aplica din ziua 41(10 + 30)!

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pentru apa rece inregistrata de contorul stricat alina_valentina alina_valentina Buna seara, In luna Noiembrie 2012 m-am mutat din apartamentul in care locuiam deoarece m-am mutat intr-o casa noua. Pe perioada in care nu am locuit ... (vezi toată discuția)
Diferenta mare intre citirile apometrelor din apartamente si contorul general de apa rece zamcanuvictoria zamcanuvictoria Ne confruntam cu aceasta problema de mai bine de un an. Am verificat la metrologie contorul general - este in parametri. Am verificat daca exista eventuale ... (vezi toată discuția)
Apometre ivanvintilica ivanvintilica In Adunarea Generala s-a hotarat inlocuirea apometrelor cu afisaj in metrii cubi cu cele care au afisajul cu zecimale.Majoritatea au inteles, dar mai sunt si ... (vezi toată discuția)