avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se repartizeaza dif consumurilor de apa rece si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se repartizeaza dif consumurilor de apa rece si calda ?

Totalul consumurilor de apa rece si calda iregistrate de contoarele individuale nu corespunde cu consumul facturat comform contorelor de bransament. In acest caz apare o diferenta foarte mare(intre factura si consumurile individuale) .Cum se repartizeaza aceasta diferenta (uneori aceasta diferenta fiind de peste 100 mc)?
Cel mai recent răspuns: cavallis , utilizator 11:46, 31 Ianuarie 2010
Avem apometre mai vechi care au facut a 2-a verificare metrologica si avem si apometre mai noi instalate de cateva luni. Sunt de mai multe tipuri si clase de precizie. Apartamente sunt diferitele ca marime (cu o baie, cu 2 bai si bucatarie) unde se consuma de la zero pana la 20-25 m.c de apartament.
Diferentele sunt mici de obicei. Rar au fost diferente mari si-acestea s-au datorat de obicei unor reparatii, avarii la subsol si/sau in apartamente..
Verificati fiecare apometru sa vedeti daca este in termen cu verificarea metrologica, daca este corect montat pe orizontala, daca este sigilat de metrologie si apoi sigilat la conducta de alimentare de catre administrator.
Daca aveti numai 20 apartamente, comitetul poate face o verificare a instalatiilor sanitare si sa se constate:
- daca sunt robineti care curg la picatura;
- daca la vasul WC-ului curge apa "la fir";
- daca functioneaza normal apometrele la debitul maxim si minim, asta "la ochiometru" pentru ca nu aveti aparate de masura;
- daca apometrele sunt montate in pozitie orizontala;
- daca apometrele sunt sigilate temeinic, nu numai de forma...;
Acestea sunt cateva din cauze. Dar mai pot fi tevi verticale sau orizontale pana in apometre care sa fie fisurate si in subsol sa fie urme umede pe podea. Si in cele din urma conteaza si diferenta de clasa intre apometrele din apartamente si cel de bransament.

E de facut si o verificare metrologica a apometrelor o data la 4-5 ani. Cu aceasta ocazie se mai pot depista apometre defecte. Lucrarea presupune demontarea, dusul contoarelor la societatea care face verificarea acestora pe bancul de proba, remontarea apometrelor in apartament si lucrarea cam costa ceva banuti. Se face cu o firma de instalatii si acum 3 ani pretul era de 17 lei/apometru.

De asemenea puteti face o sesizare si la Apa Nova sa vina sa ia contorul lor de bransament la verificat.

Problema adevarata este ca si in cazul in care descoperiti acum niste nereguli...e posibil ca ele sa fie remediate acum si peste catva timp sa revina aceste probleme. Deci adevarata solutionare sta in verificarea, la cateva luni o data, a instalatiei sanitare din apartamente....mai ales ca sunteti putini. E mai greu de facut aceasta la blocuri mari, dar la blocuri mititele, la scari de bloc .... e de luat in seama aceasta actiune in vederea diminuarii pierderilor de apa.

Si inca ceva: Apa Nova da ca posibile pierderi intr-un condominiu, in general, un procent de 10-30% in functie de aceste aspecte pe care vi le-am scris mai sus. Deci sunteti in interiorul acestui procent :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
elga50, moderator
Penalitatile se aplica la 50 de zile de la afisate,este normal dupa lege.Dar la asociatiile la care proprietari nu vor sa achite fondul de rulment ,fondul de reparatii la cate zile se vor aplica penalitatile? Cine va plati furnizorului penalitatile aplicate?
Stabiliti in comitetul executiv fondul de rulment conform legii. Acesta este obligatoriu. Daca nu se achita fondul de rulment se calculeaza penalizari de intarziere aferente acestuia ca pentru orice cota restanta sau alte fonduri legale.
Legea da posibilitatea fiecarei asociatii sa adopte un "sistem propriu de penalizari".
In acest sistem de penalizari puteti stabili date, termene diferite de aplicare a penalizarilor pentru cei care au fomd de rulment fata de cei care nu au fond de rulment. Chiar si pentru cei care au fond de rulment se pot aplica diferit penalizarile in functie de marimea fondului de rument al fiecaruia.
din raspunsul doamnei elga50 - pot raspunde : toate solutiile mentionate au fost aplicate, mai putin pozitionarea apometrelor ... in ap montarea lor a fost facuta de propietari sau mesterii chemati de ei in diferite moduri (orizontale, pe verticale, inclinate) deci nu toate apometrele sunt in aceeasi pozitie.
s-a pus in discutie schimbarea lor, dar la vecinii de asociatiei care au facut schimbat cu altele noi, tot aceeasi problema, chiar diferentele au fost mai mari, si proprietarii mei nu ar vrea sa le mai schimbe...de frica sa nu dea bani pe apometre + montare si sa avem aceleasi diferente sau chiar mai mari.
de verificat metrologic, nu s-au verificat niciodata...doar cu ochiul daca se invart rotitele in apometru cand dai drumu la apa.
la noi cei care se ocupa cu furnizarea apei...zic ca responsabilitatea lor e pana la apometrul principal...restu e treaba noastra.

in timp o sa trecem la schimbarea apometrelor cu altele noi, pozitionarea lor la toti precum cere prospectul de montare apometru...dar pana atunci...o sa platim aceste diferente totusi maricele a apei.

multumesc de sfat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pentru apa rece inregistrata de contorul stricat alina_valentina alina_valentina Buna seara, In luna Noiembrie 2012 m-am mutat din apartamentul in care locuiam deoarece m-am mutat intr-o casa noua. Pe perioada in care nu am locuit ... (vezi toată discuția)
Diferenta mare intre citirile apometrelor din apartamente si contorul general de apa rece zamcanuvictoria zamcanuvictoria Ne confruntam cu aceasta problema de mai bine de un an. Am verificat la metrologie contorul general - este in parametri. Am verificat daca exista eventuale ... (vezi toată discuția)
Apometre ivanvintilica ivanvintilica In Adunarea Generala s-a hotarat inlocuirea apometrelor cu afisaj in metrii cubi cu cele care au afisajul cu zecimale.Majoritatea au inteles, dar mai sunt si ... (vezi toată discuția)