Buna ziua! Am si eu o mare rugaminte la cei care stiu costurile unei taxe de succesiune.Doamna notar unde am depus actele nu a binevoit sa ne spuna cat de costa iar marti trebuie sa mergem sa semnam. Am depus actele doar pentru un apartament care nu valoreaza mai mult de 25000 € restul bunurilor defunctei sa rugam notorul sa mentioneze ca ulterior se va face si pe celelalte bunuri partaj suplimentar.Nu stiu cat ar putea sa ne coste doar pt apartament?
Intrebati la secretariatul biroului notarial ca nu avem de unde sti onorariul respectivului notar si ce alte taxe percepe in functie si de cat timp a trecut de la deces, inscriere in carte funciara, servicii arhivare etc.
Asa și e. Trebuie sa aibă dosarul în fata, ca să va calculeze.
Dvs estimați ca apartamentul face 25.000 euro, dar valoarea din expertiza notariala s-ar putea sa fie alta.
Iar dacă vorbim de un oraș mai mare, expertiza are vrei câteva sute de pagini, trebuie cautat indexul pe străzi, zona, anul construirii blocului, gradul de uzura etc etc.
Apoi în cazul unelor expertize notariale valorile sunt în euro și se calculează la cursul BNR din ziua respectiva.
Plus alte costuri care se aduna: actul de lichidare, copiile legalizate, declarațiile de acceptare sau de renunțare, tarifele de publicitate imobiliara, verificările la Registrele Naționale Notariale.
Tot calculul asta durează vreo 15-20 de minute și ar trebui sa vi-l facă o data acum și încă o data marți sau când aveți programarea.
Dvs nu sunteți pregătit financiar, din moment ce ați inițiat dezbaterea succesiunii?