avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa succesiune

Buna ziua,as vrea sa intreb cat anume dintr-un apartament de 3 camere mostenesc in calitate de unic mostenitor dupa decesul tatalui meu.Acum sunt co proprietar impreuna cu mama mea care a mostenit si ea o cota de(cat ea, cat eu) prin decesul sotul ei,tatal meu.
Pentru succesiune,dupa ce va deceda si mama mea ce trebuie sa fac si cat ma costa? va trebui sa platesc taxa de succesiune doar pe partea mea de casa sau pe valoarea intregului imobil si cat ar fi taxele si ce acte trebuie.
Ar fi mai ieftin sa fac acte de vanzare cumparare de acum sau sa fac dupa decesul mamei?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 15:30, 29 Ianuarie 2010
Ma referam la partea cu sotul daca am vreun drept la casa lui facuta de el nu de amandoi avand copil.asta nu prea am inteles.Presupun ca daca nu le-am facut impreuna bunurile lui nu vor fi ale mele,desi avem un copil...nu stiu
Bunurile dobandite inainte de casatorie nu se impart in caz de divort chiar daca aveti impreuna un copil.
referitor la remarca rautacioasa a user-ului florin teiu : "avocatii iti recomanda intotdeauna instanta ".
daca nu ati inteles de fapt sfatul colegei mele ioana , mai bine va abtineti in a da sfaturi . X-(

in primul rand , dezbaterea succesorala va scuteste de plata taxelor . astfel, daca intre dvs. si mama dvs. exista intelegere, pt. a nu mai plati taxele notariale puteti investi instanta de judecata cu actiunea partajului succesoral.
la primul termen fixat , depuneti o tranzactie de care instanta va lua act si va pronunta o hotarare de expedient .
taxa de timbru platita vi se restituie in acest caz, pe cand la notar nu vi se restituie nimic .

si nu sunteti singurul mostenitor, si mama dvs . are vocatie succersorala.
iar la decesul mamei dvs. ca sa fiti scutiti de taxe , va trebui sa dezbateti succesiunea in termen de 1 an de la decesul defunctului .
Si aceasta dezbatere succesorala in instanta nu costa nimic?cam la cat ajunge comparativ cu taxa de succesiune si ce acte trebuie aduse?
buna ziua!
faceti si dvs o comparatie de onorariu+alte taxe.
si sa trageti singura o concluzie.
:)

Alte discuții în legătură

Dreptul la succesiune coddani coddani as avea nevoie de o informatie in problema mea. suntem 4 frati (toti suntem majori), iar in primavara anului 2009 mama noastra a decedat; la 3 luni dupa ... (vezi toată discuția)
Spețã succesiune. georgescupaul georgescupaul Dacă obiectul succesiunii îl constituie un apartament iar moștenitori sunt doar mama(apartamentul fiind dobândit în timpul căsătoriei) și un ... (vezi toată discuția)
Mostenire mama decedata Adrian Boho Adrian Boho Mama a decedat acum 7 ani si tata nu vrea sa faca succesiunea pe o casa eu fiind singurul copil al lor . Cum il pot obliga pe tata sa faca succesiunea sa pot ... (vezi toată discuția)