avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Buna ziua ! In calitate de parinte al unui copil de 6 ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Buna ziua ! In calitate de parinte al unui copil de 6 ani care ...

Buna ziua !

In calitate de parinte al unui copil de 6 ani care este in Clasa Pregatitoare ( Gura 0 ) intampinam o problema care mi se pare cel putin bizara, si fara nici o logica.

Accesul in institutie ne este ingradit de catre agentul de paza, practic trebuie sa lasam copii la poarta ( unde nu sunt preluati/supravegheati de nimeni ) acestia trebuie sa parcurca aproximatix 70m pana la intrarea in cladirea scolii. Ei invoca noua lege a educatiei si acest articol cel mai probabil.

(2) Accesul părinților/tutorilor/reprezentanților legali ai
beneficiarilor primari este permis în incinta unităților de
învățământ, în concordanță cu procedura de acces prevăzută
în regulamentul de organizare și funcționare al unității, dacă:
a) a fost solicitat/a fost programat pentru o discuție cu un
cadru didactic sau cu directorul/directorul adjunct al unității de
învățământ;
b) desfășoară activități în comun cu cadrele didactice;
c) depune o cerere/alt document la secretariatul unității de
învățământ;
d) participă la acțiuni organizate de părinți, aprobate de
conducerea unității de învățământ;
e) în alte situații speciale prevăzute de regulamentul de
organizare și funcționare al unității.

Insa ce mi se pare foarte ciudat este urmatorul lucru, in primul rand vorbim de copii mici, care ar trebui insotiti sau supravegheati de cineva pana la intrarea in incinta scolii. In al doilea rand ce mi se pare cel mai bizar este ca ne este ingradit accesul intr-o institutie publica ( pentru ca si scoala este o institutie publica ).

Nu suntem absurzi sa mergem pana in clasa cu ei, am zis doar pana la intrarea in cladire si tot acolo sa ii asteptam, lucru care nu perturba cu nimic actul educational.

Ce putem face in acest sens ?

Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: velicucristian , utilizator 09:53, 15 Septembrie 2023
Vedeți că încurcați puțin borcănele, eu am zis sa avem acces părinți, nu orice cetățean. Și comparați școala cu o pușcărie ceea iarăși eronat.

CHKa a scris:

Binenteles ca exista institutii publice unde nu are acces orice cetatean al Romaniei doar in virtutea acestei calitati ( de cetatean al tarii ) si e cat se poate de normal . Nu doar legile trebuiesc respectate , mai exista si alte acte normative : hotarari de guvern , ordonante , regulamente ... De pilda , o puscarie este tot o institutie publica , credeti ca ar fi normal sa aiba oricine acces acolo ? cu toate ca foarte probabil nu multi l-ar dori ... Sau intr-un spital ? sau intr-o cresa ? si chiar - in cazul de fata - intr-o scoala ? In orice institutie te duci ca ai treaba , eventual prezinti la intrare ce problema ai si esti indrumat unde ai de mers , nu faci turism prin cladire ...

Da, nu mă refeream la faptul de a-ți face veacul prin instituții publice, voiam să spun că atâta timp cât declari un motiv, te prezinți (că de legitimat nu cred că are oricine dreptul să o facă) mi s-ar părea normal să ai acces. Bineînțeles, nu în zone administrative ale instituție, nu în clasa peste profesor, nu în sala de operație peste doctor etc. Dar și la un spital, te duci cu un pacient, ți se permite accesul în curtea instituției, pe holurile instituției etc.

Uite, de exemplu, am avut un caz în clasă în care s-a nimerit ca un părinte să-și conducă copilul până la ușa clasei, unde întâmplător a auzit cum profesoara îi jignea și țipa la ei... copiii nu au spus acasa. Și atunci am înțeles de ce nu vor școlile cu atâta ardoare să le permită accesul PĂRINȚILOR. Lucrurile astea cum să le mai gestionăm?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imi cer scuze , stimate @velicucristian , nu dvs. va era adresat mesajul , ci userului MrMakaveli , eu doar am dat exemple de institutii publice in care NU ai acces liber doar pentru ca esti cetatean al acestei tari , nicidecum nu am comparat scoala cu o puscarie . Dar - in opinia mea - e foarte bine ca nu se permite accesul nimanui in incinta scolii , nici chiar in curte , si asta pentru siguranta copiilor .. Dvs. nu sunteti mai linistit stiind ca al dvs. copil e aparat si in siguranta cat timp nu e sub ochii dvs. ? Ganditi-va , practic , cum ar putea paznicul sa discearna care e parinte si care e doar vreun pedofil care spune ca are un copil in scoala ? cand poate astepta elevul dupa ore azi mama , maine tatal , poimaine bunica , bunicul , matusa ... si toata tevatura pentru un drum de 70m ?
Nu este vorba de cei 70m ci despre faptul ca este o situatie penibila sa astepti la gardul unei institutii, pe bune dupa pandemie s-au pastrat niste "reguli" asa tampite incat sa stai in fata unui gard fara un loc amenajat unde sa astepti mi se pare penibil, ganditi-va la faptul ca va incepe sezonul rece cand va ploa si asa mai departe, mi s-ar parea normal sa ii putem lua de la usa institutie, asta era singura doleanta nu sa ne plimbam pe acolo, in nici un caz sa fie perturbat actul educational. In siguranta nu poti sa iti stii copilul in scoala Romanesca, se pot intampla multe cum s-au si intamplat in nenumarate randuri ( si in acele cazuri cine a fost tras la raspunde? de cele mai multe ori nimeni ).

Mie sincer personal mi se pare ca cumva vor sa limiteze interactiunea cadrelor didactice cu parintii, astfel incat noi sa stim cat mai putine din ce se petrece acolo, este o lipsa totala de transparenta, nu stim decat ce ne spune copilul acasa si ce ni se comunica pe grupul de whatsapp.

Referitor la "cum ar putea paznicul sa discearna care e parinte si care e doar vreun pedofil," aici va spun ca in fiecare zi comunicam cine vine sa ia copilul si nu sunt probleme, ba chiar pot spune ca din punctul asta de vedere invatatoarea intreaba mereu cine pe cine ia de la scoala este foarte atenta la acest aspect, lucru care mi se pare foarte ok.

CHKa a scris:

Imi cer scuze , stimate @velicucristian , nu dvs. va era adresat mesajul , ci userului MrMakaveli , eu doar am dat exemple de institutii publice in care NU ai acces liber doar pentru ca esti cetatean al acestei tari , nicidecum nu am comparat scoala cu o puscarie . Dar - in opinia mea - e foarte bine ca nu se permite accesul nimanui in incinta scolii , nici chiar in curte , si asta pentru siguranta copiilor .. Dvs. nu sunteti mai linistit stiind ca al dvs. copil e aparat si in siguranta cat timp nu e sub ochii dvs. ? Ganditi-va , practic , cum ar putea paznicul sa discearna care e parinte si care e doar vreun pedofil care spune ca are un copil in scoala ? cand poate astepta elevul dupa ore azi mama , maine tatal , poimaine bunica , bunicul , matusa ... si toata tevatura pentru un drum de 70m ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. am o situație care de câteva zile ma consuma efectiv ... Alina Bîgiu Alina Bîgiu Buna seara. Am o situație care de câteva zile ma consuma efectiv de toată energia. Va scriu ca sa o pot lămurii măcar pentru mine . Si pentru a putea face ... (vezi toată discuția)
Nu imi pot vizita la scoala fata ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Vreau sa va intreb daca este legal si normal ca invatatoarea de la clasa I si directorul scolii generale sa nu imi permita accesul in scoala in ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pentru a desemna/imputernici o terta persoane sa ... papaucavlad papaucavlad Imputernicire pentru a desemna/imputernici o terta persoane sa insoteasca copilul la scoala, sa il predea la clasa si sa il preia de la clasa inscrisul ... (vezi toată discuția)