avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... NU am bani sa fac succesiunea dupa mama mea si as vrea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

NU am bani sa fac succesiunea dupa mama mea si as vrea sa inchiriez ...

NU am bani sa fac succesiunea dupa mama mea si as vrea sa inchiriez apartamentul ei ca nu am venituri decat mici. Ma ajutati va rog cu o idee cum sa inchiriez dar totusi sa fiu in regula? Am facut o succesiune si am un certificat de mostenitor pentru un loc la cimitir si acolo scrie ca eu sunt mostenitoarea defunctei.
Of.
Cel mai recent răspuns: KLM4 , utilizator 16:24, 21 Septembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
faceti contract cu chiriasul si il depuneti la anaf
[ link extern ] /
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs aveati in urma emiterii certificatului calitatea de moștenitor al defunctei dar nu sunteți.proprietara imobilului respectiv deci teoretic nu îl puteți închiria și nu puteți declara contractul la ANAF.Practic puteți sa îl ,închiriați "cu un preț ceva mai mic cuiva cunoscut recomandat. Explicând situația,trecând în contract x în calitate de moștenitor al defunctei etc.Problema este cum evacuați chiriașul dacă apar neînțelegeri,nu plătește întreținerea și cum va descurcați cu ANAF ul dacă vs reclama.Gasiti o soluție pentru rezolvarea problemeicu succesiunea,. Împrumutați bani de la rude,cunoștințe ,e pacat sa blocați un apartament de câteva zeci de mii de euro pt câteva mii de lei..
Ultima modificare: Marți, 19 Septembrie 2023
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu puteți declara contractul la ANAF

La ANAF trebuie să depună doar contractul de închiriere, nu și dovada dreptului de proprietate, deci un contract sub semnătură privată e suficient ca să fie în regulă din acest punct de vedere. Cu banii de la chiriaș ar putea rezolva și problema costului succesiunii - ar fi primul lucru pe care ar trebui să-l facă. Dacă e unic moștenitor n-ar fi chiar un capăt de țară să scrie în contract că e proprietar.

Știu cum sună asta, nu mă certați. Sau nu prea tare :)
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteți unica moștenitoare? Apartamentul era bun propriu al mamei? Atunci n-ar trebui să fie o problemă cu înregistrarea contractului de închiriere.
Acceptarea consolidează transmisiunea moştenirii realizată de plin drept la data decesului. (1.114 C.civ)
În plus, în calitate de descendent mai sunteți și moștenitor sezinar.

Sunteți proprietar, chiar dacă (temporar) nu aveți dovada cu privire la apartament. Insă, având in vedere scopul pentru care contractul de inchiriere (act de administrare, nu act de dispoziție) se declară la Anaf, ar fi de preferat ca Anaf să nu confunde ciocolata cu ambalajul (dreptul de proprietate cu dovada acestui drept) Mai ales în condițiile în care aveți deja un certificat de moștenitor.
Firește, în scurt timp, este bine să suplimentați și certificatul de moștenitor.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Septembrie 2023
romascanu, moderator
Multumesc tuturor pentru ajutor!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere apartament. boby99y boby99y Buna ziua. In situatia in care inca nu s-a deschis sucesiunea in cazul a 2 mostenitori, cum pot inchiria un apartament din cele 2 existente in masa ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori sa închiriez apartamentul părinților mei ... Naicu Naicu Bună ziua. As dori sa închiriez apartamentul părinților mei decedați.Dar nu qm făcut succesiunea, fiind singurul copil. Astfel , cum pot face declarația ... (vezi toată discuția)
Se poate inchiria o locuinta fara succesiune?ambii mostenitori ... dandumitra@yahoo.com dandumitra@yahoo.com Se poate inchiria o locuinta fara succesiune?Ambii mostenitori nu locuiesc in tara,avand in vedere restrictiile cu pandemia ,inca nu vor reusi sa vina curand ... (vezi toată discuția)