avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA fara activitate
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA fara activitate

Buna ziua! Detin un PFA dar as vrea sa renunt la contractele pe care le am in momentul acesta si o perioada sa nu mai am activitate pe el. Este posibil sa il tin deschis chiar daca veniturile sunt 0 si sa platesc CAS si CASS din fonduri proprii? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 01:07, 23 Ianuarie 2024
da sigur , prin DU puteti opta pt plata CAS si CASS la plafonul minim.
Salut, o intrebare va rog. Am un pfa creat prin 2021, nu l-am folosit absolut deloc, nu am depus declaratia unica, 0 (zero) venituri, pur si simplu nefolosit, lasat de izbeliste. Am cautat si pe google informatii dar sunt mult prea generale. As vrea sa stiu va rog, daca trebuie sa platesc sume de bani/amenzi/taxe pe undeva, din moment ce pfa-ul e pe 0 (zero), nefolosit, iar declaratia unica nu a fost depusa. Mersi in avans.
PS. voi merge la anaf zilele viitoare, dar am nevoie de niste info preliminare intai
Daca nu au fost venituri nu se datoreaza sume ( impozit CAS sau CASS ) . Dar pentru nedepunerea DU pe anul 2021 si 2022 este amenda dar nu e asa mare.

" (3) În cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de venit, precum şi a declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei. "
Mersi, Cornel!
Multumesc pentru raspuns! Daca ma mai puteti ajuta cu cateva lamuriri va rog.
Am continuat cu activitatea pe PFA (sistem real) si anul acesta insa prin vara urmeaza sa inchei toate contractele si mi-as dori sa il inchid definitiv. Pana la vara eu as depasi cu foarte putin plafonul acela de 12 salarii minime (fara sa iau in calcul cheltuielile - dupa scaderea cheltuielilor, e foarte posibil sa scad sub plafonul de 39.600). Intrebarea mea este daca inchid PFA-ul in vara, se recalculeaza plafonul la cate luni a fost activ PFA-ul anul acesta sau ramane cel stabilit la 12 salarii? Dar daca tin pfa-ul deschis pana la finalul anului chiar daca nu am incasari in a doua jumatate?

Alte discuții în legătură

Declaratia unica rectificativa pentru inchidere pfa + incasat dividende alex_mihai1124 alex_mihai1124 Buna ziua! Saptamana aceasta am inchis PFA-ul (la norma) si urmeaza sa depun DU rectificativa ca sa recalculez norma. Norma era 45.000 iar recalculata vine ... (vezi toată discuția)
Pfa sistem real, calcul taxe de la infintare pana la radiere intr-un an fiscal. Psv250988 Psv250988 Buna ziua. Daca am PFA in sistem real infiintat pe 8 Februarie 2024, iar pe la mijlocul lunii Decembrie 2024 voi solicita radierea. La calcularea taxelor, care ... (vezi toată discuția)