avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... furt din gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

furt din gestiune

Mi s-a furat un laptop din gestiune, cu ancheta la Politie si autor necunoscut. Contabilitatea vrea sa imi retina pe salar costul laptop-ului. Este corect?
Cel mai recent răspuns: vasile cel mare , utilizator 19:21, 1 Februarie 2010
da. pina la prinderea persoanei vinovate de furt si, implicit crearea pagubei, sinteti singurul vinovat, deoarece nu ati depus toate diligentele cu privire la evitarea unui astfel de incident
Din punct de vedere legal nu vi se poate imputa aceasta suma decat in sitautia in care vi se probeaza o culpa fie in cauza penala (doamne fereste! :D), fie in indeplinirea unor atributii de serviciu si care sa aiba o legatura de cauzalitate directa cu producerea pagubei!
Desi gestionarul este un detentor precar si are obligatia de a asigura integritatea cantitativa si calitativa a bunurilor gestionate, exista limite in indeplinirea acestor obligatii, atat prin modul de organizare a activitatii unei firme cat si legal. Daca furtul s-a savarsit, de exemplu in timpul dvs. liber, iar paza trebuia asigurata de altcineva si dvs. ati indeplinit toate obligatiile ce va reveneau (de ex. incuierea si sigilarea) privind asigurarea bunurilor, atunci culpa nu va apartine in niciun fel.
Sa fiu mai explicit. Lucrez la o universitate. Am avut un laptop in primire de la gestionar si mi s-a furat din birou. Am iesit pentru cinci minute din birou si in acel timp s-a furat. In cladire se tineau si ore, fiind prezenti multi studenti. La intrare era un paznic care nu a observat nimic. Cladirea nu are sisteme video, cu toate ca s-a cerut in scris pentru a se inregistra asemenea evenimente.
Apoi, in legea gestiunii din 1969, la art. 24 se spune ca: angajatii raspund material, potrivit codului muncii si prevederii prezentei legi, pentru pagube cauzate in gestiuni prin fapte ce nu se constituie infractiuni.
Eu nu ma gasesc in aceasta situatie? Nu am produs paguba prin pierdere sau deteriorare, ci prin furt, care are autor necunoscut. De ce nu se asteapta prinderea hotului?
In baza carei legi eu sunt vinovat?
nu ati semnat pentru primirea acelui laptop ?
Nu au voie sa va retina din salariu.E ILEGAL!!!!

ART. 164 Codul Muncii (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operata, în afară cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadenta, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitiva şi irevocabilă.

Alte discuții în legătură

Gestionari - retinere din salariu vali121m vali121m Buna ziua, Ma puteti ajuta cu un raspuns privind urmatoarea situatie: Avem mai multe puncte de lucru in tara si in total un numar de 7 gestionari,ce ... (vezi toată discuția)
Lipsa in gestiune 18bubu 18bubu intr-un magazin unde toti salariatii sunt angajati ca si vanzatori nu exista gestionari, se iese lipsa la inventar o suma f mare ce se poate face? plangere ... (vezi toată discuția)
Inventar in lipsa mea adelinaflo adelinaflo Daca in cazul in care am avut gestiune si mi-am dat demisia, mi se poate imputa o lipsa constatata la un inventar facut dupa 14 zile, timp in care alti ... (vezi toată discuția)