avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Inchidere PFA si deschidere SRL (retragere dividende)
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Inchidere PFA si deschidere SRL (retragere dividende)

Buna ziua,

Va rog mult sa ma ajutati sa clarific 2 aspecte:
1) Momentan sunt PFA norma pe venit in domeniu IT si la finele lunii octombrie am depasit plafonul de 300.000 lei si trebuie sa ma inregistrez ca platitor de TVA. Una din facturile emise este incasata peste 30 de zile de la emitere, respectiv, pt luna decembrie as emite factura cu TVA pt un client din RO si as incasa banii la finele lunii ianuarie 2024. Totusi, eu doresc sa inchid acest PFA, intrucat luna asta imi deschid un SRL si nu stiu cand ar fi mai potrivit sa inchid PFA-ul. Mi-as dori sa nu intru in anul urmator cu acest PFA ca sa nu achit careva contributii nejustificate, intrucat nu voi mai avea activitate in anul 2024 (doar voi incasa in ianuarie 2024 factura + TVA emisa in decembrie 2023).
2) Si al doilea aspect neclar - Asa cum spuneam mai sus, in noiembrie deschid un SRL, dar emit prima factura in decembrie. In acest caz cand as putea sa retrag dividende? Se considera trimestru de la deschidere (noiembrie) sau de la prima luna cu activitate (factura emisa decembrie)?
Multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Sunt un pfa pe norma de venit si detin un autoturism alex_mihai1124 alex_mihai1124 Buna ziua! Sunt un PFA pe norma de venit si detin un autoturism pe PFA. Autoturismul a fost luat prin credit auto in Oct 2020 iar in Oct 2023 se termina ... (vezi toată discuția)
Pfa cu normă de venit depășește plafonul Dennparvu Dennparvu Pentru a stabili dacă un PFA cu normă de venit depășește plafonul de 25000 eur(peste care ar trebui să treacă din 2024 la PFA in sistem real), venitul ... (vezi toată discuția)
Scoatere bani din firma Drictz Drictz Am cumparat un SRL cu un spațiu comercial pe care l-am închiriat cu 600 euro/lună, bani pe care îi încaseze cash si pentru eliberez factura si plătesc ... (vezi toată discuția)