avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune si impartire bunuri dupa aceasta. Sotul meu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune si impartire bunuri dupa aceasta. Sotul meu si fratele acestuia sunt mostenitori dupa mama lor ...

Sotul meu si fratele acestuia sunt mostenitori dupa mama lor care detine un apartament de 57 mp si doua terenuri relativ mici (7800mp teren arabil si 800 mp pasune). Sotul meu a avut grija de tatal lui, contribuind cu sume de bani la ingrijirea acestuia, care a decedat in urma cu 20 de ani. Fratele lui a divortat si, in urma divortului, a locuit cu mama lui, pe care a ingrijit-o in ultimii 6-7 ani. De asemenea, a renovat apartamentul in care locuiau impreuna. Acum, in urma decesului mamei, el doreste sa ramana singur in apartament. Trebuie facuta succesiunea si noi consideram ca si sotul meu (frate) este in masura sa primeasca cota egala cu fratele lui. De asemenea, noi nu avem nimic impotriva ca fratele sa ramana in apartament, cu conditia de a ne despagubi (adica pe fratele lui). Problema este ca acesta nu are venit legal (munceste cu ziua) si nici alte fonduri pentru despagubire. Sotul meu considera ca solutia este vanzarea apartamentului, terenurilor si impartirea sumei (eventua o suma mai mare pentru frate pentru renovare, ingrijiri etc., desi acesta a avut la discretie pensia mamei sale pe care a utilizat-o dupa bunul plac.). Care este parerea dvs.? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 12:06, 14 Noiembrie 2023
Buna ziua, sotul dvs. are drept lega de mostenire in cota egala cu fratele, indiferent cine a avut grija de cine si cine a locuit unde. Mai departe, iesirea din indiviziune poate avea loc fie prin partaj voluntar, daca fratii se inteleg, fie in instanta. In instanta poate fi ceruta vanzarea imobilului si impartirea pretului sau atribuirea imobilului unuia dintre frati cu despagubirea celuilalt. De asemenea, o varianta ar fi ca daca sotul dva. ”cedeaza” cota sa din imobil fratelui, fratele, in compensatie, poate ceda cota sa din terenuri, pana la egalizarea drepturilor. Solutii se gasesc, important este sa faceti demersuri intai cu fratele poate reusiti sa ve intelegi iar daca nu, in instanta. Un avocat va poate indruma in gasirea unei solutii echitabile pentru toate partile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfat despre mostenire Marina131 Marina131 Buna ziua. Sunt intr-o situtie complicata si nu stiu ce sa fac. Mama si tata sunt decedati amandoi. Mama a lasat un apartment numai pe numele meu cand s-a ... (vezi toată discuția)
Despre partaj floelerad floelerad Un apartament obtinut de la serviciul sotului, a ajuns in proprietatea sotilor, parti egale, avand si doi copii( acum majori). Apartamentul a fost locuit de ... (vezi toată discuția)