avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de weekend
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de weekend

Buna!

Am o nelămurire si poate ma ajuta cineva.
M-am angajat recent la o firma de It unde programul este 24/7 deci lucrez in ture cu weekenduri si nopti. Pana acum am lucrat la inca 2 corporatii la care sporurile erau la fel. Aici am avut surpriza sa aflu ca sporul de 5% pt weekend care în celelalte contracte era din salariul de baza brut, aici este 5% din salariul de baza orar. Un exemplu rapid la un salariu de 10.000 lei Brut 5%(500 lei) cu 48 h lucrate pe weekend (48/8 = 6 zile) deci 500*6=3000 lei . Asa este normal sau cel putin a fost normal pana m-am angajat aici. Aici in contract scrie 5% din salariul de baza orar. Adica la salariul de 10.000 lei mi se imparte la cate ore lucrate pe luna(ex 176) ies 56,81 lei /ora si la asta adaug un procent de 5% deci eu pt 48 h de weekend iau in plus doar 136 de lei?? Este normal si legal asa ceva?
Multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 20 Noiembrie 2023
Anamaria*, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:45, 20 Noiembrie 2023
Potrivit Codului Muncii, sporul la salariu este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca, respectiv regulamentul intern. (art.137 C.mun, art.242 C.mun.)

Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca/regulamentul intern.

Astfel, sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala , fie calculat la intreg salariul, fie pentru orele lucrate in week-end.
Da, am citit si eu toate astea dar am observat ca si la nopti scrie la fel, 25% din salariul de baza orar, ceea ce in codul muncii Articolul 20 scrie “25% din salariul de baza si atat. Nu “orar” .
25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru, este mentionat in lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua , as dori sa va intreb care este tariful orar net , ... Morisca10 Morisca10 Buna ziua , As dori sa va intreb care este tariful orar net , calculat la salariu minim pe tara , mai precis cat ar trebui sa platesc ora neta ... (vezi toată discuția)
Legea muncii avocatnetforumuser avocatnetforumuser E legal sa lucrezi 6 nopti pe saptamana a cate 7h si sa primesti doar doua libere fara alte beneficii? M-ar ajuta articole care contravin regulii sau acopera ... (vezi toată discuția)
Repartizare timp lucru camila2013 camila2013 Pentru un contabil care trece de la 1 ora/zi la 20 ore /luna cu repartizarea timpului in 5 zile a cate 4 ore zi si 1 zi din acestea cade intr-un weekend se ... (vezi toată discuția)