avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cotizatii CAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cotizatii CAS

nu mai lucrez legal din 2000,pot cotiza de acum pentru pensie(avind carte de munca din 1992),cat este lunar si(sau) daca se poate plati si din urma?
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 15:16, 1 Februarie 2010
Se calculeaza la salariul minim pe economie de acum dar platiti si penalizari pentru neachitarea sumelor la data respectiva,si nu este vorba de CAS ci de CASS.
Eu stiam ca se plateste CASS de la data incheierii ultimului contract individual de munca, daca persoana respectiva a fost salariat.
NORME METODOLOGICE
privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate
ART. 28
Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. Contributia in acest caz se calculeaza la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere. Nivelul majorarilor de intarziere este cel in vigoare la data platii.
Exemplu de calcul pentru aceasta situatie: O persoana avea obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani.
Dupa prevederea legii coasigurat pot fi doar parintii, sotul sau sotia....nu si copiii.
Ordin Nr. 617 din 13 august 2007

d) sotul, sotia si parintii aflati in intretinerea unei persoane asigurate, cu act de identitate, documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata, documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii, precum si o declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva;

Trebuie sa incheie un contract de asigurat si va plati pe ultimii 5 ani, pt perioadele de pauza raportat la salariu minim brut pe economie, plus accesorii( majorari de intarziere) conform codului de procedura fiscala.
Aveti nomele mai jos.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate chance1 chance1 Buna ziua! Am inteles ca fratele meu (fara loc de munca, care se afla in intretinerea mea)nu poate fi coasigurat in sistemul public de sanatate. Daca ar ... (vezi toată discuția)
Card national de sanatate cimpeanr cimpeanr Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema, 4 ani de zile nu am lucrat nicaieri fiind in proces cu ultima firma la care am lucrat, nu am platit asigurarea ... (vezi toată discuția)
Plata c.a.s.s. individual andreigabriell andreigabriell ce documente imi sunt necesare pentru un contract independent cu C.a.S.? daca nu am venituri in ultimii 5 ani trebuie sa platesc 5 x contributia cas; si daca ... (vezi toată discuția)