avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Care este durata prenatalului?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Care este durata prenatalului?

Buna seara.

Vreau sa stiu si eu cu cat timp inainte de nastere se poate intra in prenatal si care este diferenta financiara intre concediul medical "normal" si cel de prenatal.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:36, 31 Ianuarie 2010
se poate intra in prenatal in luna a 7-a de sarcina, sau in concediu prenatal cu risc maternal (pentru conditii grele de munca) in luna a 5-a de sarcina.Plata este aceiasi, 85% din salariu.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respectiva.

la ce va referiti cand spuenti concediu normal? concediile medicale sunt acordate in functie de afectiuni , astfel daca este vorba de boala obisnuita cuantumul lunar este de 75% din baza de calcul , daca este vorba de urgenta medico chirurgicala , cuantunul este de 100% , etc ,
Definiti "concediu normal"
1. Iata ce spune OUG 158/2005:
Art. 23. -
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. -
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 25. -
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

2. Nici un concediu medical nu este normal. Ar fi mai bine... fara. In functie de diagnostic acestea se platesc intre 75% si 100%.

Un concediu medical de boala obisnuita (banuiesc ca la asta va referiti) se plateste cu 75% din media veniturilor pe ultimile 6 luni, suma din care se scad taxele.
In prenatal, primiti 85% din aceeasi medie, platind taxele la nivelul salariului minim pe economie.
Cu certitudine indemnizatia de prenatal este mai mare decat cea pentru o boala obisnuita. De altfel, daca sunteti gravida si ati ajuns la un anumit nr de saptamani (28 - 30 nu mai stiu exact), nu mai puteti primi concediu medical pentru boala obisnuita, iar medicul de familie va poate elibera doar concediu prenatal.
La media zilnica se aplica procente diferite si anume boala obsinuita=75% iar prenatal/postmatal=85%.

In cazul concediului de maternitate se calculeaza doar contributia la CAS la nivelul unui salariu minim pe economie(63 lei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina, concediu de risc maternal, concediu prenatal, ccc iulian.i iulian.i Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu niste informatii: Sotia mea este insarcinata, data probabila a nasterii 23 feb 2013.Acum este in concediu de risc, luat pt ... (vezi toată discuția)
Zile minime care de care trebuie beneficiat in concediu prenatal ContSters157312 ContSters157312 Buna ziua, Ma adresez dvs. cu o intrebare la care nu reusesc sa gasesc raspuns. Situatia mea este urmaoarea: pe data de 15 iunie a.c. (la 29 de saptamani de ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)