avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... REPARAȚIA FAȚADEI BLOCULUI (din dreptul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

REPARAȚIA FAȚADEI BLOCULUI (din dreptul apartamentului meu) TREBUIE FĂCUTĂ DE MINE SAU DE CĂTRE ASOCIAȚIE?

Bună seara!

În urma unei furtuni puternice a căzut in dreptul unui dormitor al apartamentului meu, o porțiune din fațada exterioară a blocului.
Mi s-a spus că dacă nu sunt membră a asociației de proprietari, trebuie să repar fațada din bani proprii.

REPARAȚIA FAȚADEI BLOCULUI TREBUIE FĂCUTĂ DE MINE SAU DE CĂTRE ASOCIAȚIE?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2023
Criticul, utilizator
Cel mai recent răspuns: Criticul , utilizator 11:23, 24 Noiembrie 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu stiu cine v-a spus, e fals, dar fatada blocului este parte comuna a tuturor proprietarilor si reparatia se face de catre asociatie, iar cheltuielile se impart tuturor pe cota parte indiviza. Nu are nici o relevanta calitatea de membru de asociatie.


Articolul 35
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafața construită, cât și din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinației construcției, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia;
b) fundația, curțile, grădinile, căile de acces;
c) clădirea propriu-zisă, elementele de echipament comun, inclusiv părțile de canalizare aferente, care traversează proprietățile private;
d) corpurile de clădiri destinate serviciilor comune;
e) locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele;
f) alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau voinței părților, sunt în folosință comună.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2023
latka, moderator
Le-am dat celor de la asociație exact aceeași lege scoasă la imprimanta și articolul evidențiat cu marker. Singurul răspuns a fost că nu va repara asociația, deoarece nu sunt membră a asociației.

Pe de altă parte, am vorbit la o altă administrație de bloc și acolo mi s-a spus că fațada din dreptul apartamentului meu trebuie reparată de mâine și numai fațada din dreptul scării comune este suportată de către asociație.

- eliminare citat integral -
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2023
Manuela Rășină, administrator
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici un raspuns nu are temei legal.
Calitatea de membru al asociatiei iti da doar dreptul sa fii votat si sa votezi.
Fatada este parte comuna a tuturor proprietarilor, scrie negru pe alb, nu exista fatada de un fel si fatada de alt fel.

Daca cei doi ipochimeni din asociatii diferite au alta opinie, cereti sa va prezinte temeiul legal al sustinerii lor.
Altceva nu mai am de adaugat.
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2023
latka, moderator
Vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru consiliere.

O zi bună!
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2023
Manuela Rășină, administrator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și pentru că genul ăsta de idioți îmi sunt dragi, eu aș plusa și aș chema asociația în judecată să o oblig să repare fațada.

Alte discuții în legătură

Fatada balcoane Alex Vanju Alex Vanju Bună seara! Am o întrebare legată de fațada balconului, adică mașina parcată într-o parcare amenajată, mai exact în curtea blocului de sub ... (vezi toată discuția)
Buna seara, detin un garaj sub bloc, care are peretele exterior ... nemernicu91 nemernicu91 Buna seara, Detin un garaj sub bloc, care are peretele exterior pe latura blocului. Un vecin, fără sa ma întrebe dacă sunt de acord, a gletuit peretele ... (vezi toată discuția)
Sunt proprietara de 7 ani a unui apartament la etajul 4 ( ultimul ... Clearly Clearly Sunt proprietara de 7 ani a unui apartament la etajul 4 ( ultimul etaj de pe scara) si in debara am teava pluviala. In weekend, datorita ploilor si a ... (vezi toată discuția)