avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nemontarea repartitor caldura pe calorifer baie la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nemontarea repartitor caldura pe calorifer baie la ultimul etaj ...

Nemontarea repartitor caldura pe calorifer baie la ultimul etaj si parter.
Cum la sfarsitul anului 2023 va expira termenul limita pentru montarea repartitoarelor de caldura in apartamente si este prevazuta o amenda de 1000 lei, am o nelamurire pe care nu reusesc sa o lamuresc!
Locuiesc la ultimul etaj 10/10 iar onor comitetul s-a gandit ca acum este momentul sa se monteze repartitoare, dupa ce a fost umpluta instalatia.
Din cate cunosc, la ultimul etaj si la parter nu se monteaza repartitoare pe caloriferul din baie, fiind cap de coloana.
Ordinul ANRSC nr 343/2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum
[ link extern ]
prevede la
Art. 40. - (1) Cheltuielile necesare montării şi exploatării repartitoarelor comune montate pe conductele de distributie şi/sau pe corpurile de încălzire din spatiile comune vor fi suportate de toti proprietarii din condominiu, proportional cu
cota indiviză.
(2) Cheltuielile necesare montării şi exploatării repartitorului de costuri montat pe corpul de încălzire amplasat, în conditiile art. 15 lit. a), la ultimul etaj sau parter vor fi suportate în mod egal de toti proprietarii care detin spatii pe acea verticală a condominiului.
3) Caloriferul de la ultimul etaj sau parter pe care s-a montat un repartitor de costuri utilizat pentru determinarea consumului coloanelor de încălzire nu va avea organ de reglaj sau închidere.

Astfel, inteleg ca la ultimul etaj si la parter nu trebuie montat repartitor (nu va avea organ de reglaj sau inchidere).
Daca pun robinet de reglaj si il inchid atunci nu se mai face circuitul.

Astept opinii privind obligativitatea montarii sau nu a repartitoarelor de caldura pe caloriferul de la baie la ultimul etaj si parter, luand in considerare terasa si parterul.

Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2023
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:49, 13 Decembrie 2023
Pai de faza cu montarea arepartitoarelor de costuri nu se ocupa onor comitetul, adica asociatia de proprietari, ci o firma agreeata ANRSC /ANRE, da?
Daca nici acestia nu cunosc aceasta prevedere, le dam noi in cap cu Ordinul ANRSC nr 343/2010.
Ziceti:
(3) Caloriferul de la ultimul etaj sau parter pe care s-a montat un repartitor de costuri utilizat pentru determinarea consumului coloanelor de încălzire nu va avea organ de reglaj sau închidere

Sunt lucruri diferite, dar daca ai inchis sau reglat, s-a dus dracu' circuitul de retur - asta in conditiile cand asa este construita instalatia. Eu stiu ca in ultima perioada nu se mai procedeaza asa ci instalatia are circuite separate de retur si aerisire.
Apoi, ...dupa ce a fost umpluta instalatia... Si daca le montau in 01.07.2023, era mai bine?
Nu ma faceti sa rad !
Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2023
Adam Grecu, utilizator
NU m-am referit la comitet ca le monteaza, ideea este ca s-au trezit sa caute firma pentru montarea repartitoarelor dupa ce s-a dat drumul la caldura, cand aveau toata vara si toamna la dispozitie, sa monteze-demonteze de 3 ori repartitoarele.
Pe mine ma intereseaza daca sunt obligat sa montez sau nu repartitor pe caloriferul din baie.
Poate nu pricep eu prevederea de la alin (3), organul de reglaj sau inchidere inteleg ca este robinetul termostatat, daca imi pun repartitor pe calorifer se intelege ca nu ar trebui sa inchid caloriferul.
Daca ma obliga atunci eu inchid caloriferul din baie, si am terminat discutiile, altfel sa nu imi monteze repartitorul si ramane deschis circuitul.
Unde locuiesc in prezent, etaj 4/4 la baie exista calorifer pe care nu s-a montat repartitor, acelasi lucru s-a facut si la parter, unde exista calorifer, la etajele intermediare 1,2,3 nu au calorifere in baie.
In schimb, unde am celalalt apartament, etajele intermediare au calorifere in baie!
De aici si dilema, se pun sau nu repartitoare pe caloriferele din baie la ultimul etaj si parter!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punct de vedere al proiectantului instalatiei de incalzire aveti dreptate. Inchiderea caloriferului cap de coloana duce la blocarea returului (in anumite instalatii, nu toate blocurile au acest tip de instalatie) . Problema este ca celor de la ANRE nu le pasa . Daca nu montati repartitor ,veti plati pausal. Daca il montati veti avea o nota de plata supra-dimensionata.
In general ,legislatia privind repartitoarele este o aberatie dpdv tehnic.
Practic sunteti prins la mijloc. Unica solutie este sa renuntati la montarea repartitoarelor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
eu dispun de un calorifer locuind ca si dvs. la ultimul etaj , cand sau inlocuit repartitoarele vechi acum o luna de zile , nu a fost nevoie de acest repartitor fiind cap de coloana / retur si platesc la pausal
"Organ de reglaj sau închidere".
Astea nu sunt robineții de pe tur și retur?
Repartitorul este dispozitiv de măsurare a căldurii consumate, nu închide nici nu reglează caloriferul!
De asemenea, dacă circuitul de căldură este cu calorifere legate în paralel nu închizi circuitul.
N-am văzut până acum nicio instalație de încălzire care deservește mai mulți proprietari calorifere montate în serie, toate sunt în paralel!
Părerea mea.
Ultima modificare: Duminică, 10 Decembrie 2023
eugenoctavian1968, utilizator

Alte discuții în legătură

Calorifer ultimul etaj haivas haivas Buna ziua.Stau in apartament cu 3 camere la ultimul etaj.Toate caloriferele sunt contorizate.Bloc reabilitat.Asociatia de propietari a luat hoatararea ca toti ... (vezi toată discuția)
Repartitoare ultimul etaj arsenik33 arsenik33 Locuiesc la etajul 10 si ma confrunt cu diverse probleme. Cea mai recenta e ca asociatia de proprietari a propus efectuarea unui bypass la caloriferele celor ... (vezi toată discuția)
Golire instalatie termica martianivan martianivan Buna ziua, M-am mutat, in urma cu 2 luni, cu chirie intr-un apartament cu 2 camere termoficat, la etajul 2. Cand a inceput sa dea caldura am ... (vezi toată discuția)