avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nemontarea repartitor caldura pe calorifer baie la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nemontarea repartitor caldura pe calorifer baie la ultimul etaj ...

Nemontarea repartitor caldura pe calorifer baie la ultimul etaj si parter.
Cum la sfarsitul anului 2023 va expira termenul limita pentru montarea repartitoarelor de caldura in apartamente si este prevazuta o amenda de 1000 lei, am o nelamurire pe care nu reusesc sa o lamuresc!
Locuiesc la ultimul etaj 10/10 iar onor comitetul s-a gandit ca acum este momentul sa se monteze repartitoare, dupa ce a fost umpluta instalatia.
Din cate cunosc, la ultimul etaj si la parter nu se monteaza repartitoare pe caloriferul din baie, fiind cap de coloana.
Ordinul ANRSC nr 343/2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum
[ link extern ]
prevede la
Art. 40. - (1) Cheltuielile necesare montării şi exploatării repartitoarelor comune montate pe conductele de distributie şi/sau pe corpurile de încălzire din spatiile comune vor fi suportate de toti proprietarii din condominiu, proportional cu
cota indiviză.
(2) Cheltuielile necesare montării şi exploatării repartitorului de costuri montat pe corpul de încălzire amplasat, în conditiile art. 15 lit. a), la ultimul etaj sau parter vor fi suportate în mod egal de toti proprietarii care detin spatii pe acea verticală a condominiului.
3) Caloriferul de la ultimul etaj sau parter pe care s-a montat un repartitor de costuri utilizat pentru determinarea consumului coloanelor de încălzire nu va avea organ de reglaj sau închidere.

Astfel, inteleg ca la ultimul etaj si la parter nu trebuie montat repartitor (nu va avea organ de reglaj sau inchidere).
Daca pun robinet de reglaj si il inchid atunci nu se mai face circuitul.

Astept opinii privind obligativitatea montarii sau nu a repartitoarelor de caldura pe caloriferul de la baie la ultimul etaj si parter, luand in considerare terasa si parterul.

Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2023
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:49, 13 Decembrie 2023
Domnu' Eugen,
Am mai scris. Sunt situatii si situatii. Din cate stiu, mai nou, nu se mai procedeaza ca in trecut, cand tot sistemul de incalzire era centralizat si necontorizat, adica totul era la pausal, iar facurile veneau la asociatii, dupa cheful si nevoile furnizorului de energie termica.
Va rog sa ma credeti ca m-am ocupat putin si de aceasta chestiune - adica un punct termic (acolo unde agentul primar venit de la CET), prin intermediul unor schimbatoare de caldura, formau circuitul secundar, care de fapt ajungea in caloriferele noastre. Cum sa incalzesti o casa cu temp. de 40 gr. C in calorifere? Dar factura venea de parca ne incalzeam cu agentul primar - nu alta... Sigur, erau si alte costuri ! Am facut si noi unele calcule si am constatat ca intreaga cantitate de energie termica facturata, nu putea amaratul de punct termic sa o livreze in mod real...
Ei, fiind la ultimul nivelul , pe vremea aceea, nu era nevoie sa se mai faca reglaje la acele calorifere, astfel ca iesirea din calorifer, se transforma direct in circuitul de retur. Daca, sa zicem ca era prea cald (da' de unde...,) deci daca era prea cald si aveai robinet pe intrarea in calorifer, sigur ca aveai tendinta sa-l mai inchizi si ce faceai atunci, reduceai debitul pe intreaga coloana, adica tineai vecinii in frig...
Ca acum situatia este schimbata, o stim cu totii: caloriferele sunt montate in paralel pe circuitul de incalzire, ceee ce ne permite sa montam robineti termostatati si repartitoare de costuri - dar chiar nici acum aceasta situatie nu este peste tot - ca la @eugarizan de fapt, astfel ca instalatia nu a fost modificata, iar ultimul calaorifer nu este prevazut cu robinet si nici repartitor, iar costurile cu incalzirea se face in pausal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calorifer ultimul etaj haivas haivas Buna ziua.Stau in apartament cu 3 camere la ultimul etaj.Toate caloriferele sunt contorizate.Bloc reabilitat.Asociatia de propietari a luat hoatararea ca toti ... (vezi toată discuția)
Repartitoare ultimul etaj arsenik33 arsenik33 Locuiesc la etajul 10 si ma confrunt cu diverse probleme. Cea mai recenta e ca asociatia de proprietari a propus efectuarea unui bypass la caloriferele celor ... (vezi toată discuția)
Golire instalatie termica martianivan martianivan Buna ziua, M-am mutat, in urma cu 2 luni, cu chirie intr-un apartament cu 2 camere termoficat, la etajul 2. Cand a inceput sa dea caldura am ... (vezi toată discuția)