Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o problema legala. Tatal meu a decedat in august si mama vrea sa faca succesiunea. Este vorba de un apartament pe care mama si tata il aveau impreuna, iar noi suntem 3 copii.
Noi am vrea ca succesiunea pe acel apartament sa se faca pe numele mamei, adica jumatatea care ii apartinea lui tata sa ii revina ei, deci sa fie ea proprietara, iar noi cei 3 copii sa il impartim doar dupa ce mama nu va mai fi.
La notar i s-a spus mamei ca, legal, din jumatatea care ii apartinea lui tata 1/2 ii revine ei si noua cate 1/6. Si ca nu se pot face actele pe numele ei decat daca renuntam noi in favoarea ei, caz in care atunci cand mama nu va mai fi, apartamentul se va imparti intre nepotii ei (copiii celor 2 frati ai mei, eu neavand copii), noi copiii ei nemaiavand dreptul.
Poate sa ma ajute cineva cu un raspuns?
Este adevarat ca daca noi copiii renuntam acum la partea noastra din apartament in favoarea mamei (in ideea ca ea sa aiba toata casa pe numele ei si sa nu o aiba impartita in bucatele, ar fi aiurea sa fie un apartament cu 4 coproprietari, mai ales la partea de impozite), la decesul ei nu vom fi noi mostenitorii, ci nepotii? Mi se pare foarte ciudat sa fim eliminati de la mostenire doar pt ca am renuntat in favoarea mamei la decesul tatalui...
După ce faceți succesiunea nimic nu vă oprește să donați mamei cotele-părți ce vă revin, dar vorba colegei, nu e cea mai bună idee. Puteți în schimb să-i instituiți prin act notarial un drept de abitație sau de uzufruct viager, astfel ca ea să fie aproape ca un unic proprietar, mai puțin dreptul de a înstrăina apartamentul.
De asemenea, rețineți că nu există în materie de moșteniri renunțare în favoarea, există doar renunțare. Iar aceasta deschide calea tururor moștenitorilor din clasa următoare. Așa-zisa renunțare în favoare este de fapt acceptarea moștenirii urmată imediat după autentificarea certificatului de moștenitor de o cedare a acesteia către alta persoană, printr-o operațiune separată, de genul donației sau partajului voluntar.
lilivasiliu
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Cel mai corect este sa pastreze fiecare cota lui de mostenire dupa tata si sa fiti coproprietari impreuna cu mama, pentru ca niciodata nu se stie ce aduce ziua de maine.
Cea mai buna solutie si unica sanatoasa din punctul meu de vedere, fiecare isi ia partea lui legala , cat traieste mama sunteti coproprietari(nu stiu de ce va deranjeaza acest lucru) , iar dupa decesul mamei impartiti asa cum spune legea.Restul inseamna complicatii foarte mari cu repercursiuni pe care acum nu le puteti anticipa.
Dezbatere succesiune
gigelas
Buna seara,
In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii.
Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt:
-un apartament - ... (vezi toată discuția)
Moștenire
meliandreea
Tata are o garsoniera proprietate (dobândită prin mostenire de la părinții lui cu cota de 1/1 prin renunțarea fratilor în favoarea lui) mostenirea fiind ... (vezi toată discuția)