avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se taie comisionul si din salariu daca un client nu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se taie comisionul si din salariu daca un client nu plateste ?

Salut,
Lucrez pentru o companie care face rezervari la feribot, sunt pe vanzari. Sunt platit salariu fix 4000 + comision din vanzari. Un client cu termen de plata nu le-a mai platit, datorie de 36.000 euro si acum ei vor sa nu mai plateasca comisionul din vanzari si probabil taie si din salariu. Cum se gestioneaza o situatie din asta pentru ca noi angajatii nu avem nici o vina, noi facem clienti si producem profit, noi nu avem treaba cu contabilitatea si recuperarea debitelor si nici nu se da termen in baza mea sau a salariului meu. Ce sa fac ? Firma este internationala, are filiala si in Romania. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: StoicaIonut92 , utilizator 15:37, 18 Decembrie 2023
Este absurd sa va opreasca dins alariu ca acel client nu a platit ..

1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, se poate promova o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a se restitui suma retinuta nelegal sau se poate sesiza ITM-ul.
Si de comision oare pot sa aduc in discutie? Ca pe contract am doar salariul de 4000 dar pe card am viramentele mereu peste 6000 ale salariului. Oare se ia in calcul ?
Comisonul este mentionat in reg.intern , c.i.m. ?
Nu este mentionat pe C.I.M, nu cred ca este mentionat nicaieri, doar in discutiile interne cu superiorii
Trebuie sa fie mentionat in documente, intrucat angajatorul poate renunta la el oricand.

Alte discuții în legătură

Încetare c.i.m. Dragos1900 Dragos1900 Bună seara! De câteva luni sunt angajat al unei firme de distribuție cafea, mai exact sunt agent de vânzări, de câteva zile am hotărât să îmi depun ... (vezi toată discuția)
Dreptul angajatului dupa lichidare Mary Mariuca Mary Mariuca Daca dupa ce am luat concediu de odihna mi-am dat demisia la zi ,au dreptu sa-mi opreasca salariul din urmatoarea luna ,in locul primei de craciun care mi s-a ... (vezi toată discuția)
Retirere bani din salariu Naita Iulian Naita Iulian Buna ziua, angajatorul meu a platit pentru mine fara ca acesta sa ma intrebe o suma de bani, iar acum in urma incheierii preavizului depus acum 20 zile acestia ... (vezi toată discuția)