avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Garantie salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Garantie salar

Angajatorul imi poate opri luna din salar garantie pe motiv de pierdere? Am 8 luni de cand lucrez la aceasta firma si am inteles de la un amic, ca din 2017, nu ar mai fii legal sa se opreasca garantie. Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:12, 14 Ianuarie 2020
Sunteti gestionar ?
Nu sunt gestionar. Asistent vanzari
In acest caz:
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. Daca vi se retine din salariu, atunci promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca angajatorul ma acuza ca am luat bani din gestiune iar eu ... 17171717 17171717 Daca angajatorul ma acuza ca am luat bani din gestiune iar eu nu am luat si acesta nu are nici dovezi. Daca imi dau demisia acesta poate sa mi opreasca banii ... (vezi toată discuția)
Prema de productivitate Geoooo Geoooo Se poate opri din salariul net prema de productivitate atâta timp cât a fost băgată în brut este legal? (vezi toată discuția)
Este posibil ca angajatorul să îți rețină mai mult de jumătate din ultimul salariu în perioada de probă? ruxxy11 ruxxy11 Bună ziua! Am lucrat în perioada de probă în cadrul unui restaurant, dar din păcate nu m-am ridicat la așteptările angajatorului. Totuși, angajatorul ... (vezi toată discuția)