avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis de conducere retinut la recomandarea unui medic
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis de conducere retinut la recomandarea unui medic

Mi s-a retiniut permisul de conducere in baza recomandarii unui medic neurolog, pentru o perioada de 6 luni. Acesta nu mi-a stabilit niciun diagnostic si nici nu mi-a solicitat sa prezint analize de specialitate. Este corect cum a procedat?
Vreau sa dau spitalul in judecata, pentru recomandarea de retinere a permisului de conducere fara un diagnostic. Am sanse de castig? Sau cum imi pot recupera dreptul de a conduce autoturismul mai repede?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 26 Decembrie 2023
coss1, utilizator
Cel mai recent răspuns: coss1 , utilizator 21:49, 27 Decembrie 2023
Afecțiunile medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se stabilesc de către Ministerul Sănătății Publice și se aprobă prin ordin al ministrului
Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de instituțiile medico-legale, la solicitarea și pe cheltuiala părților interesate.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Decembrie 2023
adriandimitriu, utilizator
multumesc
Medicul ar fi trebuit sa emita un bilet de trimitere catre o unitate de asistenta medicala autorizata (in a stabili afectiunea), nu neaparat sa dea un diagnostic cert :

Articolul 22
(6) Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătății emis conform alin. (2), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată prevăzută la alin. (4), cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului. Biletul de trimitere va fi comunicat conducătorului, de îndată, prin orice mijloc de comunicare prevăzut de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, persoana care posedă permis de conducere este obligată să se prezinte la unitatea de asistență medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate.
[ link extern ]
Medicul are nu numai dreptul, ci si obligatia sa anunte politia :
(6^2) În cazul în care, în termen de 30 zile de la data comunicării biletului de trimitere în condițiile alin. (6), medicul trimițător nu este înștiințat de către unitatea de asistență medicală autorizată asupra rezultatului examinării, acesta este obligat să comunice poliției rutiere pe a cărei rază teritorială acesta își desfășoară activitatea numele, prenumele și codul numeric personal al persoanei aflate în evidența sau îngrijirea sa, precum și informația că aceasta a fost trimisă să se prezinte pentru o examinare medicală în conformitate cu prevederile alin. (6).

Nu prea reiese ce si cum s-a intimplat de ati ajuns la acel medic.

Oricum, medical puteti sa va gasiti o alta institutie medico legala autorizata care sa infirme diagnosticul si sa va recuperati permisul. Nu cred ca medicul nu a stabilit prezumtiv nici o afectiune. Cum de v-a luat politia permisul ? In baza a ce ?

De ce nu dati politia in judecata pentru recuperare permis, la instantele de contencios administrativ, daca ziceti ca nu aveti nici o afectiune trecuta in vreun document ?


Va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea permisului de conducere la cerere, se poate? bună ziua, ... Reloaded912 Reloaded912 Anularea permisului de conducere la cerere, se poate? Bună ziua, am permisul suspendat din motive medicale. Deși sunt apt sa conduc nimeni și ... (vezi toată discuția)
Matusa pericol public aadriana aadriana Am o matusa de 74 de ani, care are scleroza in placi si nu mai are vedere periferica, dar totusi are permis de conducere si conduce, fiind un pericol pentru ea ... (vezi toată discuția)
Activitatea de recuperare medicala, kinetoterapie este scutita de tva? ecojur ecojur Activitatea de recuperare medicala, Kinetoterapie este scutita de tva? (vezi toată discuția)