avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... BUNA ZIUA.Suntem o familie 2 adulti si 2 copii. Locuim ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

BUNA ZIUA.Suntem o familie 2 adulti si 2 copii. Locuim de 12 ani ...

BUNA ZIUA.Suntem o familie 2 adulti si 2copii .Locuim de 12 ani cu soacra care a dobandit casa de la parinti ei cu contract de vanzare cumparare.La inceput traia si socrul meu,el a murit acum 8 ani.noi intretinem casa ,tot,facturi,intretinere,mobila,pavaj curte,gard,gradina etc.Soacra nu plateste nimic,nici o utilitate Vreau sa stiu ce drepturi are sotul in primul rand cat soacra traieste si ce drepturi dupa ce va muri ea..Sotul nu mai are frati.si inca o chestie.daca am vrea sa vindem casa cat si cum are fiecare.nu prea ne mai intelegem si am vrea sa vindem sa luam 2 locuinte mai mici.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:22, 29 Decembrie 2023
soacra are 3 sferturi si sotul dvs 1/4, in calitate de mostenitor al socrului, daca casa era bun comun al sotilor.
Dupa decesul soacrei sotul dvs mosteneste si partea ei.
Eu cred ca ar trebui sa faceti un efort sa va intelegeti, nu cred ca e o avere sa ii platiti si partea ei la utilitati, ca mare parte din casa e a ei, dvs va folositi de toata casa.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Decembrie 2023
gi-jane2, moderator
Cat traieste mama sotului, dvs. soacra, acesta nu are niciun drept.
Poate/puteti cere doar o parte din banii investiti in acea casa si curte dar asta prin instanta si este mai complicat...

La deces o sa fie singurul mostenitor si o sa primesca toate bunurile acesteia, dvs. neavand niciun drept ( poate doar sa i cereti in instanta o parte din banii investiti...).

Dupa succesiune poate vinde acea casa, dona dvs. o parte din bani si va cumparati fiecare o casa...

La decesul sotului bunurile aacestuia vor fi mostenite de sotie, daca va exista una, si de copii, indiferent daca a fost casatorit sau nu/divortat cu/de mama acestora.
Intrun cuvant noi nu avem nimic.Soacra daca vrea poate sa vanda,sa doneze .sotul nu are nici un drept.eu nici atat.Ptr siguranta noastra cred ca ar fii ok sa faca ceva sa treaca pe el sau nu stiu cum trebuie.Greseala noastra a fost de la inceput.Trebuia sa facem actele pe el mai ales ca e singur la parinti.mai am o dilema.daca Soacra vrea sa vanda poate fara acordul sotului?Cum trebuie facut ptr siguranta noastra.?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
doamna, daca soacra a cumparat de la parinti casa in timpul casatoriei cu socrul dvs, casa a fost bun comun, asta inseamna ca sotul mosteneste 3/4 din jumataea de casa a socrului.
Deci sotul dvs are ceva, asta daca acea casa s-a cumparat in timpul casatoriei celor 2.
Reveniti cu detalii despre asta ca sa pornim cu discutia avand aceste date.
Buna ziua. Soacra a primit casa si tot prin contract de vanzare cumparare de la mama sa acum 12ani cu clauza de intretinere.Socrul traia si el dar acum 8 ani a murit.Noi stam in casa de cand a primit soacra,am renovat ,imbunatatit tot ce era .Socrul a murit si am ramas noi cu ea.Mai ales ca e singur la parinti si trebuie sa aiba grija de mama sa.De cand a murit socrul soacra nu a mai vrut sa plateasca nimic .Ne am obisnuit asa.Dar la orice discutie incepe ca e casa ei,etc etcNoi inainte stateam la garsoniere ANL .De asta ne am si mutat la casa cu ei,era greu cu 2 copii. De asta vreau sa stiu ce drepturi are ,ce e de facut ptr siguranta noastra si a familiei.

Alte discuții în legătură

Bună seara!doresc și eu o lămurire,la următoarea situatie ... Krystinabaltaretu Krystinabaltaretu Bună seara!Doresc și eu o lămurire,la următoarea situatie dacă se poate. Din prima căsătorie a socrului meu a rezultat sotul meu(unicul fiu).La vârsta ... (vezi toată discuția)
Mostenire adriano23 adriano23 bunà ziua .sintem 2 surori.tatàl nostru este unicul proprietar al casei noastre. vroiam sà stiu dacà tatàl meu poate sù-i ... (vezi toată discuția)
Bună dimineața! pe 27 aprilie 2021 a murit cumnata mea, pe ... Erika087 Erika087 Bună dimineața! Pe 27 aprilie 2021 a murit cumnata mea, pe 19 mai 2023 soacra mea a decedat, pe 12 februarie 2024 a decedat soțul meu, iar pe 28 februarie ... (vezi toată discuția)