avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act vanzare cumparare, poate fi atacat in instanta? ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act vanzare cumparare, poate fi atacat in instanta? Buna seara, Eu si sotul meu am cumparat casa bunicilor din partea ...

Buna seara,

Eu si sotul meu am cumparat casa bunicilor din partea sotului cu singura clauza in contract ca putem deveni proprietari cu drepturi depline, dupa ce decedeaza ultimul dintre bunici, lucru care s-a intamplat cu 7 ani in urma, eu si sotul locuind in aceasta perioada cu acestia in casa si avand grija de ei pana la decesul acestora (cu toate ca acest lucru nu a fost specificat in contractul de vanzare cumparare) . In contractul de vanzare cumparare intocmit la acel moment de notar, s-a efectuat o filmare de catre notar, filmare la care bunicii au confirmat ca au primit suma aferenta vanzarii efectuate. Acum 3 ani eu si sotul am vandut locuinta cumparata de la bunici si ne-am cumparat casa in alta localitate. In acest moment, verisorii din partea sotului doresc sa deschida proces de succesiune si sa ne dea in judecata pentru a obtine dreptul la succesiune pentru locuinta bumicilor, pe care am cumparat-o si pe care intre timp am si vandut-o.

Puteti sa imi spuneti daca vor avea castig de cauza, avand in vedere cele mentionate mai sus?

Multumesc anticipat pentru raspuns si seara frumoasa
Ultima modificare: Miercuri, 27 Decembrie 2023
Ana Maria Cristina, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 05:43, 6 Ianuarie 2024
Șansele lor tind spre 0.
Nu știu dacă tind chiar spre 0..
Art.1091 alin 4 Cod civil
(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.

Răspunsul e: depinde.
Depinde ce scrie exact în contract, ce s-a întâmplă în realitate (faptul ca bunicii au declarat verbal ca au primit niste bani, nu inseamna ca efectiv i-au si primit si ca nu vi i-au dat inapoi a doua zi), ce invoca verișorii, ce probe aduc, ce solicita ei, ce decide instanta etc.
Ultima modificare: Joi, 28 Decembrie 2023
raluk0207, utilizator
faptul ca bunicii au declarat verbal ca au primit niste bani, nu inseamna ca efectiv i-au si primit si ca nu vi i-au dat inapoi a doua zi

si cum credeti ca dovedesc verii asta ?
Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare

Pai nu verii trebuie sa demonstreze asta
Ei beneficiază de prezumția de donație, menționată mai sus.
"Proba contrara" revine cumpărătorilor, care trebuie sa dovedească plata prețului. Mai ales ca acum 7 ani, în 2016, era deja în vigoare legea care prevedea ca la peste 50.000 lei, plata de face orice virament bancar.
Iar un imobil...sigur face peste 50.000 lei.
Ultima modificare: Joi, 28 Decembrie 2023
raluk0207, utilizator
Oamenii au cum dovedi, prin declaratia bunicilor ca au primit prețul.
Nu știm cât era imobilul în 2016...si la țară și putem tine cont și ca vânzarea e între rude, poate fi mai mic.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. bunica mea fiind singura doreste sa imi lase mie apartamentul, ... Marius682003 Marius682003 Buna ziua. bunica mea.fiind singura doreste sa imi lase mie apartamentul, si nu fii cei ei si respectiv mamei mele , este unic proprietar,problema este ca am ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare uzufruct viager -poate fi combatut? Nanashi Nanashi Buna ziua. In 2006 am facut un contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager. Contractul este intre mine si bunica mea, si se mentioneaza ca ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare uzufruct lincu lincu buna, am si eu o intrebare. bunica mea este proprietara unui apartament, parintii mei nu locuiesc cu ea dar au buletin pe aceeasi adresa. bunica vrea sa faca ... (vezi toată discuția)