avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nastere in strainatate si indemnizatie in romania
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nastere in strainatate si indemnizatie in romania

Buna ziua.
Locuiesc de 9 ani in Germania.
Sunt insarcinata in 5 luni.
In urmatoarele luni voi realiza venituri aici in germania(job part time) si in acelasi timp voi avea si un job online full time pentru o firma din romania(deci voi plati taxe si impozite si in romania in acest timp).
Daca nasc in germania iar imediat dupa nastere imi dau demisia din germania si inchid toate socotelile cu germania si ma mut in romania, in baza conractului de munca din romania voi avea drept sa aplic pentru indemnizatia de crestere copil?

Din ce am citit :
- locul nasterii nu ar conta.
- daca se realizeaza concomitent venituri in 2 tari, la calcul se ia in considerare doar cele din romania.

Dar nu stiu in situatia mea particulara daca m-as incadra sau nu. Sau cum ar trebui sa procedez ca sa am sanse la indemnizatie? Ne dorim sa ne crestem copilul in romania si sa ramanem acolo ulterior.
Va multumesc pentru eventualele raspunsuri si sfaturi. An nou fericit!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:51, 2 Ianuarie 2024
1. Intr-adevar, locul nasterii copilului nu contraza.

2. Daca in cele 12 luni eligibile pentru CCC din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului s-a realizat o perioadă venituri din activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului s-a desfăşurat activităţi profesionale în România atunci se poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România.

3. Dacă persoana realizează concomitent venituri supuse impozitului atât în țară, cât și în statele care aplică Regulamentul, se iau în calcul doar veniturile realizate în țară.

Dacă, în aceeași lună, o persoană realizează venituri atât în țară, cât și în statele în care se aplică Regulamentul, fără suprapunerea perioadelor de activitate, se iau în calcul veniturile realizate în ambele țări, cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 12 alin. (2) din același regulament UE.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Totalizarea perioadelor de activitate gyagya gyagya Buna ziua. Daca in ultimele 12 luni consecutive am venituri din salarii din Romania dar in acelasi timp am si din activitati independente din strainatate ... (vezi toată discuția)
Acordare indemnizatie crestere copil adela67 adela67 Buna ziua, as dori sa stiu daca conform noilor reglementari legale as putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani. Situatia in care ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt. cresterea copilului , cu contract de munca in strainatate JudithD JudithD Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti, daca persoanele cu contract de munca in Germania, pot benificia intr-un fel de indemnizatia pentru cresterea copilului in ... (vezi toată discuția)