avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locuiesc într-un bloc mic, fără asociație de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locuiesc într-un bloc mic, fără asociație de proprietari. ...

Locuiesc într-un bloc mic, fără asociație de proprietari. Scurgerea de la baia vecinilor de deasupra trece prin baia mea si este fisurata, curge la mine in baie. Cine trebuie să o repare?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 18:02, 5 Ianuarie 2024
Datele sunt clare, scurgerea de la baie, de la vecinul de deasupra, trece aerian prin partea de sus a baii etajului inferior si apoi intra in peretele lateral, pentru a se cupla in conducta comuna de scurgere . Cunosc modelul, am locuit intr-un astfel de apartament.
Daca fisura e in acea parte aeriana, vecinul nu are de unde sa stie, nu are sub "control si supraveghere" ce se intimpla. E intr-o alta proprietate.

mitabiciclista a scris:

Acum ne înțelegem: este un caz mai complicat,mai ales în lipsa datelor tehnice,facem presupuneri.
Poate revine cu lămuriri despre conductele de scurgere.

Cam așa am imaginat și eu că ar fi instalată scurgerea,dar nu putem fi siguri că așa este.
Dar în acest caz este la fel de clar și că utilizatorul care a fost inundat și i-au fost aduse daune și a întrebat cine trebuie să o repare,"nu se servește în interesul propriu" de scurgerea vecinului de deasupra,cum cere legea pentru a fi aplicabilă in acest caz.
Nu duce nicăieri rezolvarea propusă cu articolele din codul civil.
Poate există și alte păreri,alte rezolvări,poate vecinii au rezolvat prin bună vecinatate și înțelegere,așa cum e normal să fie.
Ultima modificare: Vineri, 5 Ianuarie 2024
mitabiciclista, utilizator
Am rescris articolul 1377 , are doua parti, de fapt el spune exact ca si legea speciala, dar trebuie citit in alt mod :

1."În înţelesul dispoziţiilor Art. 1375 şi 1.376, are paza animalului sau a lucrului proprietarul"
ori
2."În înţelesul dispoziţiilor Art. 1375 şi 1.376, are paza animalului sau a lucrului cel care, în temeiul unei dispoziţii legale sau al unui contract ori chiar numai în fapt, exercită în mod independent controlul şi supravegherea asupra animalului sau a lucrului şi se serveşte de acesta în interes propriu."

Aici e vorba doar de proprietari, deci se aplica prima parte si spune acelasi lucru , ca se aplica doar in cadrul proprietatii individuale, caci asta inseamna a fi proprietar.
Ce e in afara, e pe o alta proprietate individuala, unde are in paza o parte din lucrul respectiv un alt proprietar.
latka, utilizator
Este teava de scurgere a celor de deasupra mea, fisurata pe portiunea ce trece prin apt meu. Eu nu ma folosesc de ea, nici altcineva.
Nu conteaza daca va folositi sau nu de ea, e pe proprietatea dvs. si conform art. 1376, coroborat cu 1377, din codul civil, este in raspunderea dvs. starea acelei portiuni de conducta. Proprietarul spatiului prin care trece e cel care raspunde.
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Raspunderea delictuala cezarad cezarad Vreau sa va intreb ceva legat de raspunderea delictuala! Daca solicitam reparatii din partea unui restaurant, sub motivul ca am fost prejudiciati de faptul ca ... (vezi toată discuția)
Teroarea provocata de albinele vecinului vyo36 vyo36 Buna ziua! Bunicii mei locuiesc langa un cetatean care detine mai multi stupi cu albine in curte. In aceasta perioada, in curtea bunicilor, nu se poate ... (vezi toată discuția)
Accident !! Iustina90 Iustina90 Buna ziua! Ce se poate face in cazul in care o caruta cu cai mi-a avariat masina deoarece propietarul nu vrea sa isi asume nici-o raspundere precum ca nu are ... (vezi toată discuția)