avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divortul dintre un cetatean roman si un cetatean strain
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divortul dintre un cetatean roman si un cetatean strain

BUNA ZIUA,
VA ROG SA MA AJUTATI IN URMATOAREA PROBLEMA:
SUNT CASATORITA CU UN CETATEAN STRAIN DE 3 ANI, CASATORIA A AVUT LOC IN EGYPT DAR S-A TRANSCRIS SI IN ROMANIA. IN URMA CASATORIEI A REZULTAT O FETITA CARE DETINE PASAPORT STRAIN SI CAREIA I-AM FACUT SI CERTIFICAT DE NASTERE ROMANESC.
ACUM LOCUIM IN APARTAMENTUL MAMEI IN ROMANIA . RELATIA NOASTRA NU MAI MERGE SI SOTUL MA AMENINTA CA-MI VA LUA FETITA.
VREAU SA STIU MAI EXACT:
- DACA POATE PLECA CU FETITA DIN ROMANIA FARA CA EU SA STIU
-DACA POT DIVORTA DE EL CU ACCEPTUL SAU FARA ACCEPTUL LUI SI DACA STATUL ROMAN IMI INCREDINTEAZA FETITA
SI CE SANSE ARE EL SA CASTIGE TUTELA FETITEI ATATA TIMP CAT EL NU ARE CETATENIE ROMANA
SPECIFIC CA EL NU ARE SERVICI IN ROMANIA SI NICI LOCUINTA PROPRIE
-ALTE SFATURI REFERITOARE SITUATIEI MELE PT A NU PIERDE FETITA
VA MULTUMESC ANTICIPAT
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:01, 1 Februarie 2010
sotul nu poate iesi din tara cu fetita atita timp cit nu are si acceptul mamei. puteti divorta de sotul dv. oricind. actiunea de divort este o actiune personala si nu suporta, la declansare/introducere, acordul celeilalte piritului. situatia ar fi fost alta daca din casatorie n-ar fi rezultat copii si acestia sa fie minori. de obicei, dreptul romanesc are o cutuma prin care incredinteaza copilul/copii mamai. daca tatal nu are posibilitati materiale sau conditii decente de trai nu poate primi custodia copilului. luati legatura cu un avocat pentru mai multe detalii
Introduceti actiune de divort la instanta competenta din Romania (instanta domiciliului sau resedintei paratului, iar daca acestea nu va sunt cunoscute, instanta domiciliului dvs.).
Cereti in cadrul aceleeasi actiuni incredintarea minorei. Bineinteles ca instanta, in urma unei anchete sociale facute de serviciul specializat si dispusa in urma introducerii cererii, va va putea incredinta minora. Eu consider ca in situatia concreta descrisa aveti toate sansele.
Bineinteles ca puteti divorta de el fara acceptul lui, aducind in instanta probele necesare dovedirii unor relatii iremediabil vatamate si putind invoca si diferentele culturale pentru dovedirea acestei vatamari a relatiilor dintre soti (martori/ pot fi si parintii, prietene etc.).
La intrebarea privind posibilitatea de a pleca din tara cu fetita, va raspund (desi este usor cam nejuridic raspunsul, dar in acest caz conteaza mai mult eficienta), ca orice este posibil. De aceea va sfatuiesc sa introduceti divortul si sa cereti instantei sa dispuna prin ordnanta presedentiala interdictia ca fetita dvs. sa poata fi scoasa din tara pana la solutionarea cererii de incredintare in regim de urgenta.
Pentru luarea celor mai potrivite, prompte si eficiente masuri va sfatuiesc sa contactati un avocat specializat care sa va asiste, sa va reprezinte si sa incheie actele necesare demersurilor legale solutionarii corespunzatoare a fiecarui aspect al problemei dvs. (destul de complexe).
Succes!
Daca ati domiciliat cel putin ultimele 6 luni in Romania, competenta este a instantelor de aici cu conditia sa fi transcris casatoria si in Rom. Apelati neaparat la un avocat
intrucat casatoria a fost transcrisa si in tara, sunt competente si instantele din RO sa solutioneze actiunea de divort .
prezenta paratului in instanta nu este obligatorie . instanta poate dispune desfacerea casatoriei la cererea reclamantului .
sotul dvs. nu poate parasi tara cu minorul, fara acceptul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara patricia15 patricia15 Buna seara!Am si eu o rugaminte...sunt casatorita cu un cetatean strain(turc)vreau sa bag divort acum dar el nu vrea...ce pot sa fac?Astept un raspuns.Multumesc (vezi toată discuția)
Divortul de un cetatean egyptean Andreea I. Andreea I. Buna ziua! Cum as putea sa divortez de un cetatean egyptean cu care in anul 2009 luna ianuarie, m-am casatorit cu acesta in Egypt? Mentionez faptul ca in urma ... (vezi toată discuția)
Divort dintre un cetatean roman si un cetatean strain anca001 anca001 buna ziua ma numesc anca si sunt casatorita cu un cetatean algeran de 6 ani, din aceasta casatorie a rezultat un copil care are acum 4 ani.Am decis sa ... (vezi toată discuția)