avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe venit obtinut din dobanzi la depozite si ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe venit obtinut din dobanzi la depozite si titluri de stat

Buna seara,
Nu cunosc noile modificări la codul fiscal si de aceea as dori sa pun urmatoarele intrebari:
1. Am inteles ca pentru dobanzile obtinute din depozitele de la banci se retine CASS pentru sumele mai mari de 6 salarii brute sau 18000 lei obtinuti anual. Unele depozite au data scadenta in cursul anului 2024 ,la diferite termene . Cum se calculeaza dobanda totala care sa fie declarata la ANAF? Beneficiarul trebuie sa depuna declaratie fiscala la Aministratia Finantelor Publice la inceputul anului 2024? Va fi inclusa si suma obtinuta din dobanzi de sot(sotie) sau vor depune declaratie fiscala separata?
2. Titlurile de stat Tezaur si Fidelis nu sunt impozitate . Totuși , pentru calculul CASS-ului trebuie sa luam in calcul si aceste venituri? Includem la suma totala obtinuta din dobanzi atat veniturilr sotiei cat si ale sotului?
Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.
Un An Nou Fericit si plin de realizari!
Ultima modificare: Vineri, 5 Ianuarie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Marioni , utilizator 12:01, 6 Ianuarie 2024
Se aplica pentru veniturile din 2024 si declara si plătește acel cass dacă e cazul, în 2025.
Se iau în calcul toate dobânzile încasate în 2024.
Multumesc
Multumesc inca o data pentru raspuns.
Totusi, nu este foarte clar pentru mine urmatoarea situatie. Veniturile obtinute din dobanzile pentru titlurile de stat Fidelis si Tezaur nu sunt impozitate. Atunci , de ce trebuiesc incluse in declaratia unica pentru plata CASS-ului?
Veniturile obtinute din dobanzi ale sotiei se cumuleaza cu cele ale sotului pentru plata CASS-ului ?
Nu se cumulează nimic. Fiecare investiție în depozite bancare cu dobanda la termen și cea în titluri de stat la trezorerie, s-a facut pe CNP-ul fiecărei persoane ca persoana fizica individuala (nu pe familie).
Am scris pentru dobânzile de la depozitele bancare, nu și cele de la trezorerie.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt.
Va doresc un sfarsit de saptamana placut !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incepand cu anul 2023 se plătește cass la titlurile de stat? octavian57 octavian57 Vă rog să mi spuneți dacă incepind cu anul 2023 se plătește CASS pentru dobânzile încasate din titlurile de stat Tezaur și Fidelis.(în situația in ... (vezi toată discuția)
Pe lângă salariu mai am venituri din dobânzi și titluri de stat micutul1978 micutul1978 O persoana fizica este salariata, cu contract de munca cu normă întreagă. In afara de veniturile din salariu, am obtinut (incasat) in anul 2023 din PFA suma ... (vezi toată discuția)
Venituri din titluri de stat=venituri din investitii? steef steef buna ziua, 1.Veniturile din dobanzile titlurilor de stat cumparate de la trezorerie sunt considerate venituri din investitii? 2.Au acelasi regim ca si ... (vezi toată discuția)