avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA activitati independente și pensie anticipata
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA activitati independente și pensie anticipata

Detin PFA activitati independente (activitati inginerie și consultanta tehnica) si in noiembrie 2023 m am pensionat anticipat partial.
Potrivit actualei Legi 263/2010, pot cumula venitul din pensia anticipata partiala cu veniturile independente din PFA si nu platesc CAS fiind pensionara.
Potrivit Legii 330/2023 cu aplicare din 1 sept 2024:
art,6 al.1 lit f In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, următoarele persoane: ) persoanele care realizează venituri din activităţi independente şi/sau din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal;
art.Art. 25. - (1) Contribuabilii sistemului public de pensii sunt cei care datorează contribuţii de asigurări sociale şi sunt prevăzuţi, în mod expres, de Codul fiscal, respectiv: a) persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, cele care realizează venituri ca urmare a desfăşurării unor activităţi independente, precum şi cele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
Art. 105. - În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum şi persoanele care desfăşoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, şi care datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora, cu excepţia: ----

Potrivit Cod fiscal, Excepţii specifice privind veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b) şi b1)

Art. 150. - (1) Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b) (venituri din activitati independente)

Estimez că nu voi obține venituri nete cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara din activitati independente PFA (doar consultanta).
Dar pensia cumulata cu veniturile din activitati independente (doar consultanta) depaseste acele 12 salarii

Voi mai putea lucra de la 1 sept 2024 ca si PFA fara a plati CAS sau nu voi mai putea lucra fiind obligata sa inchid PFA?
Va rog sa imi explicati mai clar fraza de mai jos:

”O excepție de la datorarea de CAS apare, de exemplu, atunci când un PFA nu estimează pentru anul curent venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară. Adică, dacă nu se obține un venit peste acestă limită, pensia nu se poate cumula cu acesta.”
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2024
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Pfa si pensie anticipata cristianasandei cristianasandei Revin cu aceasta nelamurire: Detin PFA activitati independente (activitati inginerie și consultanta tehnica) si in noiembrie 2023 m am pensionat anticipat ... (vezi toată discuția)
Pfa- impozitare in 2016 Viliro2005 Viliro2005 Se pune problema daca pensionarii care realizeaza activitati independente sub forma PFA, II datoreaza contributia la CAS incepand cu ianuarie 2016. Conform ... (vezi toată discuția)
Cumularea pensiei cu alte venituri IonIoanaAnca IonIoanaAnca Pensiile - Legea 360/2023 - Noua lege a pensiilor Bună dimineața! Am câteva întrebări, vă rog frumos, legate de articolul de azi ”Cumularea ... (vezi toată discuția)