avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA- impozitare in 2016
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA- impozitare in 2016

Se pune problema daca pensionarii care realizeaza activitati independente sub forma PFA, II datoreaza contributia la CAS incepand cu ianuarie 2016.
Conform Art. 150 din noul Cod Fiscal:
"Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari, nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit.b)."

Pentru o corecta interpretare va adresez intrebarea daca art. 150 se refera la pensionarii din sistemul public de pensii (asa cum sunt si eu).

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 19:00, 3 Ianuarie 2016
"precum şi persoanele care au calitatea de pensionari",

rezulta ca textul legii se refera la mai multe categorii de pensionari, inclusiv la cei din sistemul public.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa activitati independente și pensie anticipata cristianasandei cristianasandei Detin PFA activitati independente (activitati inginerie și consultanta tehnica) si in noiembrie 2023 m am pensionat anticipat partial. Potrivit actualei Legi ... (vezi toată discuția)
Plata cas rizum rizum Sunt salariat care isi plateste CAS catre fondul public de aparare,dar, totodată mai am un PFA din activități independente. Conform formularului 600 pentru ... (vezi toată discuția)
Pfa si pensie anticipata cristianasandei cristianasandei Revin cu aceasta nelamurire: Detin PFA activitati independente (activitati inginerie și consultanta tehnica) si in noiembrie 2023 m am pensionat anticipat ... (vezi toată discuția)