avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbaterea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbaterea mostenirii

Mama mea a decedat in octombrie 2009. Tatal vitreg a supravetuit dar a renuntat la drepturile succesorale. Am ramas cu drepturi succesorale doi copii, eu si sora mea.In casa mamei mele locuieste de 16 ani (in jumatate de imobil) ca ,,tolerat" fiul surorii mele. La trei saptamani de la decesul mamei, nepotul a deschis proces de partaj prin care cere sa i se atribuie intreg imobilul, motivand ca eu, unchiul sau, am un apartament cu trei camere iar el nu are alta locuinta.Sora mea, mama nepotului i-a cesionat fiului sau drepturile succesorale, in conditiile in care ea detine un apartament cu trei camere si o casa de locuit, iar sotia nepotului detine o casa de locuit.. Ce va stabili instanta in acest caz? Care sunt sansele ca nepotul meu sa obtina intreg imobilul in conditiile in care eu doresc partajarea in natura si de 16 ani in imobil exista doua unitati locative distincte, cu intrari separate?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 15:21, 1 Februarie 2010
Va trebui sa solicitati instantei partajarea bunului in natura, prin formarea a doua loturi functionale, tocmai avand in vedere motivatiile precizate de dvs., instanta atribuind in natura, cate un lot astfel format (se va efectua o expertiza si se vor stabili loturile/valoarea acestora) fiecarei parti.
Ar fi indicat sa formulati o cerere reconventionala in acest sens, la primul termen de judecata.
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
buna ziua!
solicitati dvs instantei sa formeze doua loturi intrucat imobilul pare a fi comod partajabil in natura.
faptul ca dvs mai aveti sau nu un imobil in proprietate nu prea conteaza.
oricum ar fi interesant de stiut daca acest nepot ar avea banii sa va plateasca sulta?
1. puteti solicita dvs. atribuirea intregului imobil, cu obligatia de a plati sulta nepotului .
2. acceptati sa -i fie atribuit imobilul nepotului, cu obligatia acestuia de a va plati sulta .
3. solicitati instantei de judecata sa partajeze imobilul , prin formarea a doua loturi distincte .

trebuie neaparat sa depuneti cerere reconventionala !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca parintele vinde partea din mostenire unui copil,celalalt copil..... catalin. catalin. Buna seara, Dupa decesul tatalui am ramas trei mostenitori pe un apatament. Mama , eu si sora mea. Am inteles ca eu detin 3/16, sora mea 3/16, iar mama mea ... (vezi toată discuția)
Succesiune ivm ivm La intai aprilie 2008, a decedat tatal meu. Pentru stabilirea cotelor succesorale, s-a incredintat dosarul de catre primarie, unui birou notarial din ... (vezi toată discuția)
Pot obliga pe cineva sa imi vanda partea sa de proprietate? micaa micaa Buna ziua. Mama mea are o casa batraneasca la tara. Aceasta casa este detinuta 5/16 de catre fratele vitreg al mamei si 11/16 de catre mama. Casa are 3 camere, ... (vezi toată discuția)