avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

La intai aprilie 2008, a decedat tatal meu. Pentru stabilirea cotelor succesorale, s-a incredintat dosarul de catre primarie, unui birou notarial din localitatea unde a a avut ultimul domiciliu, defunctul. Pe 25.03.2009, s-a incheiat aceasta actiune, prin stabilirea cotei de 2/8 mamei, iar mie, respectiv sorei mele cate 3/8 ,din masa succesorala, constand intr-un imobil.
As vrea sa ma informati, ce procedura urmeaza, pentru ca fiecare sa beneficieze de partea sa, avand in vedere, dorinta mamei de a face act de vanzare cumparare pentru imobil, unei nepoate.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:06, 27 Martie 2009
Cotele nu dau un intreg .Nu inteleg de ce ? Puteti solicita iesirea din indizviziune in instanta de judecata .
Am inteles, ca doar partea apartinand tatalui meu a facut subiectul acestei actiuni, mama avand ca drept, jumatate din imobil, plus 2/8 din partea tatalui.
A ziz "cate 3/8". Deci e bine. 2/8+3/8+3/8 = 8/8 (un intreg)

Mama nu poate sa vanda decat ceea ce are. Ea nu poate sa vanda intreg imobilul.
Solutia este partajul.
Daca imobilul (casa? teren?) este comod partajabil in natura, atunci ar putea sa aiba fiecare "partea sa". Daca nu, imobilul se atribuie uneia dintre dvs. cu obligarea la plata unei sulte (partea in bani a celorlalte).

Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2009
romascanu, moderator
Dupa iesirea din indiviziune, nu doresc sa fiu despagubita si vreau sa pastrez partea care mi se cuvine, doar ca titlu de mostenitor. Exista o lege care sa ma oblige sa accept despagubirea materiala din partea mamei - mentionez ca nu sunt de acord cu decizia ei de a face act de vanzare nepoatei, cat timp este in viata- .
Obiectul dezbaterii este un apartament cu doua camere plus dependinte.
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2009
ivm, utilizator
Fiind un apartament este cam greu ca sa fie partajat in natura. Mama dumneavoastra are o cota de 5/8 din totalul imobilului , iar copiii au impreuna o cota de 3/8 (3/16 fiind cota fiecaruia in parte). Daca ajungeti la o intelegere puteti sa primiti dumneavoastra si sora dumneavoastra o camera, iar restul sa revina mamei.
Dar va intreb?.....considerati ca puteti trai astfel? Cel mai bine este sa ramana un singur proprietar si ceilalti sa primeasca sulta....dar hotararea va apartine.

Alte discuții în legătură

Daca parintele vinde partea din mostenire unui copil,celalalt copil..... catalin. catalin. Buna seara, Dupa decesul tatalui am ramas trei mostenitori pe un apatament. Mama , eu si sora mea. Am inteles ca eu detin 3/16, sora mea 3/16, iar mama mea ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune Raela_Gabriela Raela_Gabriela Am dezbatut succesiunea acum 12 ani dupa decesul tatalui. Suntem 2 surori in varsta de 52 ani si locuim Romania si USA, tatal a decedat in urma cu 12 ani, iar ... (vezi toată discuția)
Succesiune si vanzare imobil herbert24 herbert24 Buna ziua. Am doua intrebari: 1.In urma decesului mamei mele, succesiunea privind apartamentul care apartinea mamei mele (in urma succesiunii dupa parintii ... (vezi toată discuția)