avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara! Proprietarii dintr-un bloc sunt obligati ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara! Proprietarii dintr-un bloc sunt obligati sa contribuie ...

Buna seara!
Proprietarii dintr-un bloc sunt obligati sa contribuie la reparatia unei coloane de apa de la o alta coloana (tronson) cu toate ca este separata de coloana mea? Mentionez ca nu am nimic in comun cu acea teava de apa.
Cel mai recent răspuns: pojoga , utilizator 18:10, 12 Ianuarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Coloanele instalaţiilor de apă fac parte din proprietatea comuna a condominului, deci si
dvs. sunteti si coproprietar. Prin urmare aveți drepturi, dar și obligații cu privire la partea comuna. In cazul acesta aveti obligatia de a participa la reparatie, conform cu cota parte indiviza. Vedeti Legea nr. 196/2018 din 20 iulie 2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 196/2018 spune altceva, prima data spune ca nu exista, neaparat, o parte comuna a tuturor, ci parti comune :
Articolul 2
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
.........................
p) părți comune - părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună.

Daca acea coloana este destinata folosintei altor proprietari, este evident ca persoana care a deschis acest subiect nu are de ce sa fie pusa la plata.

Doar in vechea lege, 230/2007 era definita notiunea de proprietate comuna:
proprietate comună - toate părțile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spații cu altă destinație decât aceea de locuință;


Noua lege a asociatiilor de proprietari e mai aproape de adevar.
Ultima modificare: Vineri, 12 Ianuarie 2024
latka, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chestiunea este exact cum a descris-o dl. moderator, adica. reparatia poate fi repartizata doar proprietarilor deserviti de acea coloana, avand in vedere ca nici costurile nu sunt prea mari (in situatia dvs.), insa:
- daca ar fi o lucrare in care costurile ar fi mult mai mari si repartizarea costurilor s-ar face doar pe proprietarii care sunt deserviti, costul indivual ar fi prea mare, adica mult mai greu de suportat;
- pentru acest deziderat ar trebui sa aveti o prevedere in regulamentul dvs. intern, sau puteti purta o asemenea discutie in AG a membrilor, in care sa discutati si sa hotarati repartizarea costurilor pe toti proprietarii din scara respectiva (desigur, proportional pe cota-parte indiviza de proprietate), astfel incat suma repartizata pe fiecare proprietar sa fie mai mica, adica mai usor suportabila.
Chestiuna este ca "regula" sa se pastreze permanant, adica repartizarea costurilor sa se faca doar pe proprietarii deserviti ( cum spune legea), ori pe toti proprietarii in conditiile aratate mai sus.
Conf. legii 196 art 2 alin q inteleg ca daca este in folosinta altor proprietari nu am de ce sa platesc aceasta lucrare.
În asociația noastra, care nu e una perfecta, indiferent pe ce coloana de apa au fost probleme, am participat toți proprietarii conform cotei indivize, de aceea mi-am permis sa postez.
A se avea in vedere si:
- mentiunea proprietatii comune din art. 2 p)"..Toate părţile comune formează obiectul proprietăţii comune. Părţile comune nu pot fi folosite decât în comun şi sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată;"
-art. 85 care explica repartiția cheltuielilor referitoare la proprietatea comuna:
"Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: .... reparaţii ....la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în/şi pe proprietatea comună ..... conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă...."
- art.30(5)- daca paguba e produsa din vina unui proprietar, atunci acesta are obligatia sa suporte cheltuielile de reparatii
-art. 71 (2) referitor la Fondul de reparatii care în acest sens trebuie constituit si utilizat
Consider ca, in lipsa unui regulament al asociației de proprietari care sa precizeze clar regula platii doar de catre proprietarii care sunt "riveranii" coloanei de apa, poate fi interpretabila partea din definitia părţi comune - "...folosinţei tuturor proprietarilor sau unora dintre acestia..."
Cu respect pentru toate opiniile, va doresc un weekend liniștit!

Alte discuții în legătură

Cheltuielile pentru părțile comune ale asociației de proprietari sem@mps-design.ro sem@mps-design.ro Am înțeles că Legea 287/2009 privind Codul Civil stipulează la Art.654, aliniatul (2) că pentru părțile comune folosite exclusiv de către unii ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu reparații coloană apă în bloc adrianfltm adrianfltm Bună ziua, În apartamentul în care stau ( chiriaș, dar nu cred că e relevant pt situația de mai jos ) au apărut , aproximativ acum o lună pete și ... (vezi toată discuția)
Comitetul a decis ca reparația țevii de scurgere a apei menajere să fie plătită doar de proprietarii afectați. e legală această hotărâre? vic010923 vic010923 Cum se procedează în cazul în care la un bloc de 4 etaje, 3 scări, la scara la care este fisurata țeava de scurgere a apei menajere, undeva intre etajele ... (vezi toată discuția)