avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 5% sau 9% pentru imobil cu precontract din 2019 si ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 5% sau 9% pentru imobil cu precontract din 2019 si livrabil în 2023, dar întârziat pentru 2024

Bună ziua,

Doresc să știu dacă mi se aplică TVA 5% pentru un imobil sub 120 mp și 600K RON, care trebuia livrat până la 30.06.2021 (+90 de zile lucrătoare de întârziere maximă pentru a nu plăti dezvoltatorul penalități), dar care pare a fi gata de livrare spre limita de 3 ani a autorizației (nu am un alt termen comunicat; să presupunem că e livrat în 2024).

Promisiunea de vânzare-cumpărare a fost autentificată în Septembrie 2019, pentru un imobil dintr-un bloc în faza de proiect, pentru care s-a obținut autorizația de construcție în Iunie 2021 (deși ziceau că au actele depuse la UAT, pentru aceasta, din 2019) și s-a făcut tot atunci anunțul de începere a lucrărilor.

Întreb aceasta ca să știu dacă e cazul să mă adresez în justiție pentru recuperarea diferenței de preț rezultată doar din modificarea TVA-ului.

Menționez faptul că am fost chemat pentru autentificarea unui act adițional în care se precizează valoarea recalculată pentru TVA 9% (mi-e aplicabilă cota redusă pentru cumpărarea de locuințe), deși văzusem și-o mențiune de 5% dacă livrează cele necesare până la finalul lui 2024.

Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: AntoanelaC , utilizator 08:34, 22 Ianuarie 2024
Bună ziua, nu se aplică TVA 5% ci 9%. Conform cod fiscal, în anul 2024 se aplică TVA în cotă redusă de 5% doar pentru promisiunile încheiate în perioada 01.01 31.12.2023. Atenție însă. Dacă aveați un termen de semnare în forma autentică contractul de vânzare - cumpărare și au trecut mai mult de 6 luni de la acest termen, dezvoltatorul va poate da banii înapoi și cere rezilierea promisiunii, în cazul în care dvs nu ați întreprins nici o acțiune. Ar fi bine să discutați cu un avocat să vadă clauzele contractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la un antecontract pentru apartament in constructie? cioclud cioclud am incheiat un antecontract pentru apartament in constructie in 2021 cu act aditional de prelungire a termenului de vanzare cumparare in 2022 pentru anul ... (vezi toată discuția)
Cota de tva la un contract de vânzare apartament? raszvwann raszvwann Bună ziua, in luna noiembrie 2022, am făcut un contract de promisiune de vânzare - cumpărare cu un dezvoltator cunoscut din Năvodari pt un apartament în ... (vezi toată discuția)
Va trebui să achit diferența de tva până la 9%? Ovidiu_t Ovidiu_t Bună ziua. Spuneți-mi vă rog, dacă am plătit apartamentul integral în 2023, iar contractul de vânzare-cumpărare urmează să-l semnez cu dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)