avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Vreau sa deschid un ONG pe tema sanatatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Vreau sa deschid un ONG pe tema sanatatii

Vreau sa deschid un ONG pe tema sanatatii, sunt th nutritionist și fitoterapeut , scopul este ajutorarea oamenilor bolnavi prin consiliere , terapie , achiziție de medicamente si suplimente.
De ce am avea nevoie ? Cate persoane trebuie sa fie asociate? Pot sa apartina aceleiași familii persoanele asociate? Banii din donații trebuiesc raportați undeva? Se impozitează ceva?
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:26, 8 Martie 2024
"Inscris in asociatie" inseamna primit ca membru. Nici vorba de asa o obligatie. Beneficiarii nu trebuie sa fie membri, desi pot deveni daca doresc si daca statutul permite.... depinde ce scrie in statutul asociatiei.... Insa da, trebuie fiecare pacient care a intrat pe usa sa il luati in evidenta, sa aveti date complete si sa aveti consemnat tot ce i s-a constatat, oferit, prestat etc. si trebuie document justificativ pentru orice leu primit, mai putin in cazul colectelor stradale / in locurfi publice de tip urna, unde faci doar periodic proces-verbal ref. sumele primite ca nu poti sti care bancnota de la cine s-a primit, si practica asta e tolerata de autoritati desi nu exista o reglementare legala expresa a ei asa cum exista in perioada intrerbelica prin "Legea Chetei". IN rest daca stii cine iti da un leu, da, trebuie sa ii tai chitanta daca ti-l da in numerar.... A nu se confunda notiunea de "beneficiar real" in sensul Legii 129/2019 cu notiunea de beneficiar din limbajul comun in sensul de persoane carora ONG=ul le da bunuri sau la asigura niste servicii....

stelutanicoleta a scris:

Beneficiarii trebuiesc și ei înscriși în asociație? Adică fiecare pacient care îmi întra în cabinet și primește ajutor trebuie înregistrat undeva? Nu am o persoana anume ca beneficiar ci mai multe și sper ca foarte multe.
Cei care donează trebuiesc și ei declarați? Trebuie sa tai chitanță la fiecare leu primit? Dacă exista o urna undeva pt un scop caritabil al asociației cum o justific ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociație Ana231 Ana231 Buna ziua! Sunt acționar minoritar intr-o firma (10%) și împătimită a motocicletelor in timpul liber. Doresc sa înființez o asociație pentru pentru ... (vezi toată discuția)
Donatii "cash" catre ong si acte contabile cris2d2 cris2d2 Va salut. Va rog sa-mi spuneti daca o persoana fizica sau juridica poate face donatii cash, fara depunere in cont, catre un ONG - asociatie de protectia ... (vezi toată discuția)
Activitatea la o asociatie nonprofit lukserv lukserv Buna ziua, 1. Am o asociatie non-profit care se axeaza pe ajutorarea copiilor nevoiasi, cu dizabilitati si pe dezvoltarea educationala. In actele constitutive ... (vezi toată discuția)