avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributia CAS si CASS se calculeaza la venit brut ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributia CAS si CASS se calculeaza la venit brut sau net?

Buna seara!

Pe internet sunt articole contradictorii.

1. Contributia CAS si CASS pe 2023 se calculeaza tinand cont de venitul brut, sau de net?
2. Contributia CAS si CASS pe 2024 se calculeaza tinand cont de venitul brut, sau de net?

Multumesc pentru clarificare.

PS: pfa, activitati independente
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2024
eupopescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: eupopescu , utilizator 09:06, 23 Ianuarie 2024
se calculeaza tinand cont de venitul brut.
Trebuie sa mai precizați în ce categorie se încadrează venitul la care va referiti: activitati independente (pfa), inchiriere, investitii (dividende), etc.
pfa activitati independente
Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente și drepturi de proprietate intelectuală trebuie să plătească contribuții de asigurări sociale dacă au venituri nete totale de cel puțin 12 sau 24 de salarii minime brute.

Pentru veniturile obținute începând cu 2024, se introduce un nou plafon maxim, de 60 de salarii minime brute. Aceasta înseamnă că pentru veniturile care depășesc acest plafon, persoanele care obțin venituri din activități independente datorează CASS calculat la această sumă.

Pentru sumele mai mici de 60 de salarii minime, începând cu 2024, baza de calcul a CASS este venitul net realizat, care nu poate fi mai mic decât plafonul de 6 salarii și nici mai mare decât plafonul de 60 de salarii minime pe economie.
[ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Toate se calculeaza la venitul net si pe 2023 si 2024. ( venituri - cheltuieli)

Pentru CAS baza legala art 148 :
" (2) Incadrarea în plafonul anual de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară sau de cel puţin 24 de salarii minime brute pe ţară, după caz, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, se efectuează prin cumularea veniturilor nete şi/sau a normelor anuale de venit din activităţi independente determinate potrivit art. 68 şi 69, a venitului brut realizat în baza contractelor de activitate sportivă potrivit art. 68^1, precum şi a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuală determinate potrivit art. 72 şi 73, care se estimează a se realiza în anul curent."

Pentru CASS baza legala art 170 :

" (2) Încadrarea în plafonul anual de cel puţin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe ţară, după caz, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, se efectuează prin cumularea veniturilor prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), după cum urmează:

a) venitul net/brut sau norma de venit din activităţi independente, stabilite potrivit art. 68, 68^1 şi 69, după caz;"

activitati independente la sistem real - sunt la art 68 - se ia venitul net
Activitati sportive sunt la art 68^1 - se ia venitul brut
activ indep la norma de venit - sunt la art 69 - se ia norma de venit
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2024
Grama Cornel - Consultant fiscal, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Deductibilitate cheltuiala cu combustibilul pfa loredanav loredanav Buna ziua! As dori sa stiu daca cheltuiala cu combustibilul efectuata de un instructor auto ca PFA este deductibila integral sau 50%, proprietarul masinii ... (vezi toată discuția)
Pfa si angajat in 2024 ??? nu gasesc un raspuns ... Dozzzer Dozzzer PFA si Angajat in 2024 ??? buna...nu reusesc sa gasesc un raspuns clar nicaieri...asa ca sper sa ma puteti lamuri... sunt Angajat Norma Intreaga 8h si am ... (vezi toată discuția)
Drepturi de proprietate intelectuala - calcul plafon adriana.toader92 adriana.toader92 Buna ziua! Castig venituri exclusiv din drepturi de proprietate intelectuala. Conform contractului, castig 2979 lei brut. Net, imi intra 2800 de lei in ... (vezi toată discuția)