avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata weekendurilor pt functionarii publici
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata weekendurilor pt functionarii publici

Buna ziua. Lucrez într-o institutie publica, in ture, inclusiv in weekend. Pt fiecare zi de lucru sambata sau duminica primim liber o zi in timpul săptămânii. De exp daca luna are 4 weekenduri noi primim liber 8 zile. Nu exista nici un spor la salariu pt wk. De multe ori am impresia ca noua nu ni se aplica codul muncii! Este normală aceasta situatie? Unde ma pot adresa?
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2024
Ioana_79, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioana_79 , utilizator 14:05, 24 Ianuarie 2024
OUG 168/2022
art. II
(1) Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2)-(6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2023, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.
....

OUG 115/2023
art. III
(1) Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2)-(6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.
....

In speta, in sectorul bugetar, munca prestată în zilele de repaus săptămânal, se va compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.
Multumesc pt raspuns.
Sa inteleg ca functionarilor publici nu li se aplica aceleasi legi?
Nu am cerut bani, insa nici nu pot sa muncesc de Craciun si sa primesc o alta zi obisnuita libera. Ca e Craciun nu o zi obisnuita si pt mine!
Ar trebui sa-mi dea 2 zile legate pt aceasta zi?! Sau nu?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Legea este clara : personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere .... se refera la personal contractual si functionari publici.

pentru fiecare zi lucrata in week-end sau de sarbatoare legala se acorda o zi libera ...
Deci o zi in plus, nu recuperarea acelei zile.
In cazul acesta cum poate o institutie publica sa nu respecte legea?!
Pot cere un punct de vedere de la anfp? Cum pot rezolva acest aspect?

Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Credeti ca veti intelege raspunsul ANFP, atat timp cat nu intelegeti ce raspunsuri primiti aici?

Alte discuții în legătură

Plata orelor lucrate sambata si duminica Cunim Cunim Programul meu este asa: 2 zile lucrez ,8 ore, 2 zile consecutive am liber ( bugetar Dar activitatea nu poate fi intrerupta) . Evident. prind o sambata sau o ... (vezi toată discuția)
Spor sâmbătă și duminică și sărbători legale Baltimore Baltimore Sunt angajat în sistemul bugetar și execut serviciul în ture de 24/72.În fiecare lună am 7 sau 8 servicii și primesc un spor de noapte. Pot primi sporul ... (vezi toată discuția)
Spor sambata duminica Adilica Adilica Daca nu este prevazut in contractul individual de munca nici un spor pt munca desfasurata in zilele de sambata si duminica si angajatorul nu doreste ... (vezi toată discuția)