avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt apometrele inteligente obligatorii pentru apa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt apometrele inteligente obligatorii pentru apa rece potabilă la un apartament de bloc?

Vă salut. Înțeleg că măsura cu privire la montarea apometrelor cu citire radio în artamentele de bloc (condominiu) a fost stabilită în contextul creșterii eficienței energetice și a stabilirii corespunzătoare a energiei consumate pentru încălzirea/răcirea fiecărui apartament în cazul unui sistem centralizat. Dar la un apartament cu sistem de încălzire/răcire proprie (centrală termică/AC), izolat termic pe exterior și cu apometre clasice pentru apă rece (potabilă), mai este necesară trecerea la apometrele inteligente? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:45, 12 Februarie 2024
Legea te obliga doar sa ai apometre :
Articolul 32
(1) Proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea și modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalațiilor și dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice, precum și reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condițiile menținerii aspectului armonios și unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervențiilor.
[ link extern ]

montarea apometrelor cu citire wireless e preferata doar in cazul in care isi instaleaza toti asa ceva (prin convingere) , in scara respectiva unde e facut bransamentul, pentru eliminarea erorilor datorate citirilor gresite sau necorelate ale unor proprietari.
Daca exista o hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, Da.
Pentru cine nu monteaza aceste apometre exista riscul ca factura emisa, sa se inchida pe acesti proprietari, dupa ce fiecare proprietar cu apometrul respectiv a primit exact ce a consumat.
Daca exista o hotarire AG, NU, e ilegala, AG poate lua hotariri doar pentru probleme ale proprietatii comune, nu ale celei individuale. Apometrul e proprietate individuala.
Articolul 52
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre.

asociație de proprietari - formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii;
Ultima modificare: Miercuri, 7 Februarie 2024
latka, moderator
Vă mulțumesc pentru răspunsuri. Mi-am printat legea 196 și o voi studia.

Aș avea încă alte câteva întrebări:
1). Au apometrele inteligente un grad mai mare de exactitate la măsurarea consumului de apă rece decât cele clasice? De ce să fie mai credibile, dacă cele clasice au certificat metrologic valabil?
2). Cei care hotărăsc să nu își monteze apometre inteligente (dar au montate apometre clasice cu certificat metrologic valabil) pot fi obligați să plătească pierderile de apă care rezultă din diferența față de contorul general de apă al blocului? Care ar fi baza legală a unei astfel de hotărâri?
3). Care ar mai fi legile care reglementează problematica apometrelor inteligente (cu citire radio), înafară de Legea 196 din 2018, pe care ar trebui să le iau în considerare în cazul unei dezbateri pe această temă la asociația de proprietari din bloc?

Vă mulțumesc foarte mult!
Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2024
GeorgeBK, utilizator
1. Apometrele respective sunt exact aceleasi apometre la care s-a adaugat un modul electronic de transmisie wireless.
Un exemplu:
[ link extern ] /
[ link extern ] /
Precizia este aceeasi pentru toate apometrele, conform NML 003-05. Verificarea metrologica trebuie s-o aiba la comercializare, daca se folosesc ca repartitoare de costuri in condominii nu este obligatorie verificarea metrologica periodica (art. 1.3 din norma metrologica) doar in cazul unui contract individual, direct, intre furnizor si consumator (tranzactie comerciala).
[ link extern ]
2. Nu exista vreo baza legala in acest sens.
3. Acest tip de apometre se pot folosi atunci cind ( vedeti art. 95 si urmatoarele) se incheie contracte/conventii individuale de facturare a consumului de apa.
Acest lucru e mentionat si la art. 31 alin. 2 si 3 din legea 241/2006 : [ link extern ]

Se pot folosi si fara facturare individuala, astfel de apometre, daca oamenii sunt convinsi de utilitatea unui sistem de citire in acelasi moment a valorilor lunare de consum (in cazul bransamentelor cu zeci de utilizatori exista o mare probabilitate de erori datorate citirii arbitrare), dar asta se poate face prin convingere, nu prin "legiferare" AG.
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2024
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Refuz montare apometre cu citire radio Kopela Kopela Buna seara ! In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe ... (vezi toată discuția)
Obligat sa schimb apometrele? pya pya Bună ziua! Dacă ma puteți ajuta cu un răspuns în legătură cu obligația schimbării apometrelor de apa calda și rece în apartamente cu alte apometre ... (vezi toată discuția)
Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)