Buna ziua,
Au fost publicate normele de aplicare a noii legi a pensiilor?
Am cerut adeverinta conform anexa 6 din noua lege a pensiilor si am primit raspuns de la fostul angajator ca nu are temei legal pentru aceasta.
Buna ziua,
Am auzit ca au fost adoptate Normele de aplicare a L 360/2023.
Prevad aceste Norme ca , la recalcularea pensiei din 01.09.2024 ,se considera si veniturile care nu au fost trecute in cartea de munca(ore suplimentare, prime, etc) , asupra carora s-a datorat contributia de asigurari sociale si care nu s-au luat in calcul la stabilirea pensiei?
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu nu am apucat sa citesc aceste norme , dar este prins explicit in Lege ca , in termen de 6 luni de la intrarea acesteia in vigoare , pensiile se recalculeaza din oficiu prin valorificarea veniturilor suplimentare neluate in calcul la momentul pensionarii , care sunt dovedite cu adeverinte de la fostii angajatori , sau de la detinatorii arhivelor . Vedeti art 155 din Legea 360/2023 . Normele doar expliciteaza ( unde se considera necesar ) cum se aplica un articol sau altul , dar nu schimba prevederile cuprinse in Lege .
Fostul angajator refuza sa-mi elibereze aceasta adeverinta pe motiv ca nu are baza legala iar casa judeteana de pensii nu ma lamureste si imi da paragrafe din Legea 263/2010 art.(165)si din ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr.487/2021 art.4 alin.(1) si art.5 alin(1) (exact asa cum a facut si fostul angajator) din care nu am inteles
daca se iau in calcul veniturile suplimentare(prime, ore suplimentare) pentru care s-a retinut contributia de asigurari sociale si care nu au fost trecute in cartea de munca. Fostul angajator nu este obligat sa-mi dea adeverinta solicitata?