avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara .Daca un angajator ia ca ucenic o persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara .Daca un angajator ia ca ucenic o persoana prin somaj ...

Buna seara .Daca un angajator ia ca ucenic o persoana prin somaj ,dupa terminarea uceniciei trebuie s-o si angajeze ?Este corect ca in contractul care i s-ar face sa se puna o clauza prin care daca, dupa ucenicie vrea sa plece persona din varii motive sa nu mai poate lucra in domeniul respectiv ,in acelasi oras timp de 5 ani?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:26, 11 Februarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de ucenicie la locul de muncă este contractul individual de muncă de tip particular, în temeiul căruia:
a) angajatorul persoană juridică sau persoană fizică se obligă ca, în afara plăţii unui salariu, să asigure formarea profesională a ucenicului într-o meserie potrivit domeniului său de activitate;
b) ucenicul se obligă să se formeze profesional şi să muncească în subordinea angajatorului respectiv.

Contractul de ucenicie la locul de muncă se încheie pe durată determinată.

La încheierea contractului de ucenicie, părțile pot conveni ca, la încetarea acestuia:
a) activitatea ucenicului, după obținerea calificării, să continue cel puțin o perioadă egală cu durata contractului de ucenicie, prin încheierea unui contract individual de muncă, în condițiile legii, pentru exercitarea ocupației în care ucenicul a fost calificat, dacă angajatorul a finanțat programul de ucenicie;
b) ucenicul să suporte cheltuielile ocazionate de formarea profesională finanțată de angajator în condițiile în care nu respectă termenii contractuali prevăzuți ai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare -ucenic Daliborka Daliborka Buna ziua va rog imi puteti explica ce modificari au intervenit la legea privind ucenicia in cazul in care o societate (domeniu de activitate : Activităţi ... (vezi toată discuția)
Contract de ucenicie anisu anisu va rog sa imi dati cat mai multe detalii privind intocmirea unui contract de ucenicie la locul de munca (clauze , de ce trebuie tinut cont, remuneratie, ... (vezi toată discuția)
Calificare la locul de munca tasia tasia Un salariat incadrat ca muncitor necalificat in constructii de drumuri si poduri poate fi calificat dupa o anumita perioada la locul de munca, fara ca ... (vezi toată discuția)