avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordarea concediului prenatal si postnatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordarea concediului prenatal si postnatal

Din cate stiu o persoana insarcinata, care este angajata are dreptul la 126 de zile concediu prenatal si postnatal, obligatoriu fiind ca zilele de concediu postnatal sa nu fie mai mic de 42 de zile. Restul de zile cand se pot acorda, iar pe cetificatul medical standard trebuie sa specifice medicul , in mod expres, ca a inceput sa decurga concediul prenatal? De asemenea, din momentul in care intra in concediu prenatal (nu ma refer la concediul pentru cresterea copilului) ,institutia poate angaja o alta persoana, si daca raspunsul este afirmativ, pentru ce perioada?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:42, 2 Februarie 2010
Cele 126 de zile, asa cum zice legea se pot acorda oricand, cu atentie marita ca minim 42 zile sa fie dupa nastere. Deci, puteti calcula ca minim 42 zile sa fie dupa nastere, urmand ca restul sa le luati inainte de a naste.

Codul ptr concediul de sarcina si lauzie este acelasi, respectiv 08. Medicul va calcula, inceand cu prima zi de acordare a acestui concediu medical cu acest cod cele 126 zile calendaristice. Si va stii pana la ce data poate sa va dea.

Da, institutia poate angaja pe cineva pe postul detinut de dvs dar numai pe perioada determinata. La revenirea dvs in activitate (presupun ca veti intra in concediul de crestere si ingrijire copil pana la 2 ani) va veti relua postul.
Concediul pentru sarcina si lauzie este de 126 zile, din care 63 de zile pentru cel de sarcina, iar celelelate 63 de zile pentru cel de lauzie.Aceste concedii se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare. Daca postul ramane vacant si angajatorul considera ca trebuie sa puna pe altcineva in loc, se poate.
Este legal sa angajezi pe perioada concediului pre si postnatal, respectiv pentru perioada celor 126 de zile? Nu ma refer la concediul de 2 ani pt crestere copil. Cum poate sti institutia ca salariata nu va veni la serviciu dupa cele 126 de zile? Nu ar trebui sa se astepte pana la momentul in care salariata face cererea de suspendare a C.I.M. pentru cresterea copilului?
Daca angajarea s-a facut pe perioada determinata de 126 zile, atunci este legal.

Art. 81 lit. a din Codul muncii - contractul individual de munca pe perioada determinata se poate incheia pentru inlocuirea unui slariat in cazul suspendarii contractului sau de munca.

Concediul medical, indiferent de natura sa, este o suspendare de drept a contractului individual de munca cf art.50 lit. a) (in cazul dvs) - concediul de maternitate.
rebeca macovei a scris:

Este legal sa angajezi pe perioada concediului pre si postnatal, respectiv pentru perioada celor 126 de zile? Nu ma refer la concediul de 2 ani pt crestere copil. Cum poate sti institutia ca salariata nu va veni la serviciu dupa cele 126 de zile? Nu ar trebui sa se astepte pana la momentul in care salariata face cererea de suspendare a C.I.M. pentru cresterea copilului?

1. Nu puteti obliga pe angajator sa nu angajeze pe nimeni pe postul dvs. deoarece atributiile postului trebuie indeplinite. Daca atributiile postului dvs. puteau fi indeplinite de altcineva din institutie nu va mai angaja pe dvs.
2. De aceea legiuitorul i-a permis sa angajeze pe altcineva in loc, pe perioada determinata. Intai ii face CIM pe perioada maternitatii si apoi, daca intrati in CCC pana la 2 ani, ii prelungeste CIM.
3. Pe dvs. ar trebui sa va preocupe problemele de nastere si crestere a copilului si nu acelea ale angajatorului. Dvs. sunteti ocrotita de lege asa ca nu va faceti griji de ce face angajatorul.
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal ggami ggami Buna seara! As dori sa stiu de cate sapt de sarcina se poate intra in prenatal. Daca am 30 de sapt si 2 zile si imi iau 3 zile de medical(pt copilul de trei ... (vezi toată discuția)
Concediu nastere mihaistar82 mihaistar82 Bună ziua, Soţia mea este în concediu de naştere (cele 126 de zile prevăzute de lege). Problema este că mai are doar câteva zile şi se apropie ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Porumbdiana Porumbdiana Din cele 126 de zile de concediu de maternitate pot sa iau doar 120? Am avut 31 prenatal si pana la 120 postnatal.si nu as vrea sa le mai iau pe cele 5 ramase ... (vezi toată discuția)