avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Soția a început de două săptămâni că ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Soția a început de două săptămâni că îngrijitoare la ...

Soția a început de două săptămâni că îngrijitoare la o grădiniță privată program de 10 ore( in contract 8 ore și 1 oră pauză) azi s-a hotărât să nu mai meargă neconvenindui câte sarcini îi atribuie șeful. Ea i-a dat mesaj că să meargă să își semneze demisia la zi...el îi spune că nu se poate așa cum vrea ea la zi și că trebuie să lucreze până îi aprobă demisia altfel după 3 zile de neprezentare îi încetează contractul de muncă și îi trece litera i pe cartea de muncă. Cu ce o poate afecta această literă și ce e de făcut?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:29, 15 Februarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Litera i sa si-o treaca el si sa-si aproba el demisia pentru afirmatiile eronate care le spune .

1. Demisia la zi nu este prevazuta in Codul Muncii.

2. Fie solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun., fie prin demisie -art.81 C.mun.

In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda preaviz. In situatia demisiei ,aceasta poate fi cu sau fara preaviz.

3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

4. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

5. Demisia nu trebuie aprobata de angajator. Angajatorului i se aduce la cunostinta, in scris, faptul ca se doreste sa se inceteze raporturile juridice de munca.
Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie contract pe perioada determinata AlexandruGSS AlexandruGSS Am semnat un contract pe o perioada determinata de 3 luni, cu o perioada de proba de 15 zile, iar la clauze se prevede \'perioada de preaviz in cazul demisiei ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi fara preaviz DanB. DanB. Buna ziua, intampin urmatoarea problema cu angajatorul meu: suntem trei persoane la program de 12 ore 7 zile din 7. Angajatorul ne cere sa lucram cate 3-4 zile ... (vezi toată discuția)