avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... PRESCRIPTIA APLICARII SANCTIUNII CONTRAVENTIONALE - ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

PRESCRIPTIA APLICARII SANCTIUNII CONTRAVENTIONALE - DATORIE PUBLICA

Buna ziua :)

Va supun atentiei urmatoarea speta, cu rugamintea de a va expune motivat parerea in legatura cu intrebarile emergente.

Unitatile administrative-teritoriale au obligatia de a raporta MFP
1. contractarea datoriei publice pentru a obtine avizul Comisiei de de autorizare a imprumuturilor locale si
2. apoi lunar situatia utilizarii si a rambursarii finantarilor rambursabile contracatate direct si/sau garantate de UAT (unitati administrative-teritoriale) pe care le reprezinta.

Sanctiunile privind nerespectarea obligatiilor privind contractarea si raportarea catre MFP a datoriei publice sunt reglementate in principal de L.273/2006 si de OUG 64/2007 astfel:

L 273/2006 privind finantele publice locale:
- ART.78 lit.b - Incalcarea obligatiei de a transmite in copie, in termen de 10 zile, contractul de angajare a datoriei publice (e.g. contract leasing financiar) in termen de 10 zile de la intrarea sa in vigoare (prev. de art 62 alin 9) : amenda contraventionala 1000-2500 lei;
- ART.78 lit.b - incalcarea obligatiei de a obtine avizul Comisiei de avizare a imprumuturilor locale prev. de art. 61 alin.3) : amenda contraventionala 1000-2500 lei;
- ART.78 lit.c - incalcarea conditiilor de contractare sau garantare a imprumuturilor prevazute de art 63 : amenda contraventionala 3000-5000 lei.

OUG 64/2007 privind datoria publica:
- ART. 11 alin 1 - nerespectarea obligatiei de raportare de catre beneficiarii de imprumuturi care constituie datorie publica guvernamentala si locala conform normelor emise în acest scop în aplicarea OUG 64/2007 (OMEF 1059/2008), constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei.

IINTREBARE 1 :Avand in vedere ca atat OMEF 1059/2008, la cap II pct.10 include obligatia UAT de a transmite, in termen de 10 zile de la data de intrare in vigoare a contractului, contractul/acordul de imprumut (obligatie de raportare/inregistrare ?) catre MFP si face trimitere la aplicarea sanctiunii prevazute la art.11 alin 1 din OUG 64/2007 (10.000-30.000 lei), cat si L.273/2006 prevede o SANCTIUNE DIFERITA pentru incalcarea obligatiei cu acelasi continut, se pune problema incadrarii juridice a faptei contraventionale: art.78 lit.b din L.273/2006 sau art.11 alin.1 din OUG 64/2007 ?

INTREBARE 2: Aplicarea sanctiunii contraventionale prevazuta de art.78 lit.b S-A PRESCRIS in cazul in care :
a) datoria publica angajata – in speta un contract de leasing financiar – a fost angajata in 2007 si complet rambursata in sept. 2009, contractul fiind transmis doar in 2009, iar constatarea faptei are loc in febr.2010 ?
b) aceeasi intrebare in cazul in care contractul se afla inca in derulare ?;
c) putem considera contraventia una continua sau obligatia este uno-ictu, iar neconstatarea si neaplicarea in termenul de prescriptie prevazut de art.13 alin 1 din OG 2/2001 duce la decaderea organului constatator din dreptul de a o aplica in 2010 ?

Nu doresc sa va influentez opiniile expunandu-mi parerea, dar va indic din jurisprudenta DICCJ 2673/2005 (Contravenţie continua. Prescripţia dreptului de a aplica sancţiunea amenzii contravenţionale), pe care o gasiti pe net aici, cu mentiunea ca textile de lege indicate mai-sus nu cuprind un termen special de prescriptie:

[ link extern ]


Va multumesc anticipat pentru raspunsuri,
Silvia Puskas
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 18:12, 8 Februarie 2010
:-/ participatiei cui si la care fapta ? a membrilor consiliului local la numirea persoanei care tine borseta cu registrul ... la fapta primarului de a nu cere avizul consultativ ..... sau la aceea de a nu raporta garantia sau imprumutul in termenul legal?
aditabora a scris:

:-/ participatiei cui si la care fapta ? a membrilor consiliului local la numirea persoanei care tine borseta cu registrul ... la fapta primarului de a nu cere avizul consultativ ..... sau la aceea de a nu raporta garantia sau imprumutul in termenul legal?

Netransmiterea catre MFP a contractului in termen de 10 zile calendaristice de la intrarea sa in vigoare (sunt cazuri in care primesc aviz prealabil, cu termen suspensiv de efectuare a tragerilor in anul urmator, dupa negocierea contractului de catre UAT pentru valoarea avizata de CAIL, daca pragul de indatorare stabilit prin HG a fost depasit pentru anul solicitarii).

Dar daca aveti timpul si dispozitia, m-ar bucura daca v-ati expune parerea in analiza situatiei tuturor faptelor de incalcare a prevederilor legale privind contractarea si raportarea datoriei publice locale care constituie contraventie conf OUG 64 si L.273, atat sub aspectul incadrarii, al raspunderii juridice, cat si al prescriptiei...
:)
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
godspeed, utilizator
:hm: prima data cred ca trebuie sa lamurim despre ce este vorba -datorie publica locala sau datorie publica guvernamentala , garantie publica locala sau garantie guvernamentala. Potrivit art 13 din OUG 64 " Pentru contractarea şi administrarea datoriei publice locale se aplică prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu completările ulterioare. ". Daca le amestecam iasa "zacusca"
Datorie publica locala, conform definitiei din OUG 64/2007:
e) datorie publică locală - totalitatea obligaţiilor unităţilor administrativ-teritoriale, la un moment dat, provenind din finanţările rambursabile angajate pe baze contractuale sau garantate de către autorităţile administraţiei publice locale, conform dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi ale Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale;

Aceasi act normativ spune la art.11

(1) Nerespectarea obligaţiilor de raportare de către beneficiarii de împrumuturi care constituie datorie publică, conform normelor emise în acest scop în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei.

Fara a face distinctie intre tipul datoriei publice…

Eu as spune ca OUG 64 este legea generala, iar L.273 legea speciala. R-go, pentru datoria publica locala sunt valabile sanctiunile prevazute de legea speciala.

:hm:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare - integrarea romaniei in ue javine javine OUG 1/2006 privind unele masuri pt intarirea capacitatii administrative a Romaniei pentru integrarea in UE art. 8 - personalul de specialitate din cadrul ... (vezi toată discuția)
Imprumuturi persoana fizica-firma gers gers am imprumutat firma la care sunt asociat unic de mai multe ori cu sume relativ mici intre anii 99-2006 nestiind de legea spalarii banilor.Nu stiu ce ar trebui ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. o institutie publica cu personalitate juridica ( serviciul ... sppsv2008 sppsv2008 Buna ziua. O institutie publica cu personalitate juridica ( serviciul public de gestionare a cainilor fara stapan) finantata din bugetul local al unei ... (vezi toată discuția)